Наукова періодика України | Ukrainian food journal | ||
Obolkina V. Characteristics of changes of the chemical composition of cranberry marsh in the process of obtaining puree / V. Obolkina, O. Kokhan, I. Syvniі, I. Krapyvnytska // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 615-626. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_7 Проведено дослідження з метою встановлення впливу технологічної обробки процесів бланшування та деаерації на хімічний склад пюре з ягід журавлини болотної. Досліджено пюре з ягід журавлини болотної, для ідентифікації біофлаваноїдів застосовували методи високоефективної рідинної хроматографії, електронної спектрометрії, газової хроматографії з мас-детектором вихідних і гідролізованих зразків Встановлено, що внаслідок технологічної переробки ягід журавлини у пюре кількість аскорбінової кислоти зменшилася у 13,5 раза; вміст фенольних речовин у пюре з ягід журавлини становить 983 мг %, антоціанів - 160 мг %; збільшується вміст водорозчинного пектину до 3,0 %, що пов'язано з частковим гідролізом протопектину, клітковини - 3,1 % до масової частки сухих речовин пюре. У пюре з ягід журавлини міститься 36,6 % цукрів до масової частки сухих речовин пюре, з них 28,8 % є редукуючими глюкозою та фруктозою, збільшення частки яких пов'язане з частковим кислотним гідролізом сахарози під час переробки ягід у пюре. У пюре виявлено наявність антоціанових сполук, які у вихідному зразку знаходяться в зв'язаному стані з лимонною кислотою, а також монооксикарбоновими кислотами. Ідентифіковано низку органічних кислот: 3-гідроксимасляну кислоту, ферулову кислоту, бурштинову, яблучну, лимонну кислоти. Під час переробки ягід журавлини в пюре в ньому зберігаються природні консерванти, що містяться в свіжій ягоді. Так, у пюре з ягід журавлини міститься бензойна кислота у кількості 122,2 мг % +- 15 % та наявна невелика кількість сорбінової кислоти - до 2,5 мг %. Досліджено позитивний вплив пюре з ягід журавлини на затримку росту дріжджів роду Candida. Висновки: пюре з ягід журавлини є природним джерелом біологічно-активних речовин та природних консервантів і рекомендується для використання в харчових продуктах функціонального призначення подовженого терміну зберігання. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Obolkina V. Characteristics of changes of the chemical composition of cranberry marsh in the process of obtaining puree / V. Obolkina, O. Kokhan, I. Syvniі, I. Krapyvnytska // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 615-626. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_7.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |