Наукова періодика України Ukrainian food journal


Bogdan N. 
Biotechnological parameters determination for cultivation of lactic acid bacteria from goat milk / N. Bogdan // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 605-614. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_6
Мета дослідження - встановити оптимальні умови культивування для визначення ефективності розвитку молочнокислих бактерій, виділених із козячого молока. Культивування штамів проведено в стерилізованому середовищі з козячого молока за температури 30 +- 2 <$E symbol Р>C. Для визначення параметрів було встановлено періодичне культивування в біореакторі Sartorius Biostat A plus. Кількість клітин молочнокислих бактерій визначали методом підрахунку в чашках. Повільне зниження pH під час культивування спостерігалося в усіх відібраних штамах. Молочна кислота накопичувалася пропорційно до чотирнадцятої години культивування, що свідчить про інтенсивний розвиток молочнокислих бактерій. Активний розвиток характеризується помірною кислотністю ферментованого молока. Дані динаміки розвитку штамів і накопичення біомаси в середовищі з козячого молока підтвердили отримання максимальної кількості клітин молочнокислих бактерій lg КУО/г. Водночас проведено регресійний аналіз значення динаміки pH і життєздатних клітин для точного опису результатів експериментів. Штами CNMN-LB-73, CNMNLB-74, CNMN-LB-77 і CNMN-LB-78 мають точну лінію регресії в динаміці pH, а штами CNMN-LB-73, CNMN-LB-74, CNMN-LB-75, CNMN-LB-76 і CNMN-LB-78 - у динаміці розвитку клітин. Стадії розвитку штамів спостерігалися після десятої години культивування. У штамів CNMN-LB-76, CNMN-LB-77, CNMN-LB-79 фаза уповільнення зростання почалася через 12 годин культивування, а у штамів CNMNLB-73, CNMN-LB-74, CNMN-LB-75, CNMN-LB-78 - через 14 годин. Це підтверджує, що вони більш стійкі до середовища з підвищеною кислотністю, ніж штами, описані іншими авторами, де розмноження клітин спостерігалося до рівня pH 4,7. Висновки: в умовах періодичного культивування визначені біотехнологічні параметри культивування молочнокислих бактерій із козячого молока. Одержані дані підтвердили важливі біотехнологічні властивості виділених штамів.
  Повний текст PDF - 410.101 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Bogdan N.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Bogdan N. Biotechnological parameters determination for cultivation of lactic acid bacteria from goat milk / N. Bogdan // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 605-614. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_6.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського