Наукова періодика України Ukrainian food journal


Stankov S. 
Chemical composition and application of flowers of false acacia (Robinia pseudoacacia L.) / S. Stankov, H. Fidan, T. Ivanova, A. Stoyanova, S. Damyanova, M. Desyk // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 577-588. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_4
Проведено дослідження з метою визначення хімічного складу та біологічної активності квітів робінії, вирощених у Болгарії, та продуктів з них. Сиропи одержували екстракцією н-гексаном. У сиропах з різною концентрацією визначали хімічний склад за GC-MS, а також вміст поліфенолів, антимікробну та антиоксидантну активність. Вихід сиропу склав 1,06 %. Основні складові сиропу: n-нонакозан (25,18 %), н-гептакозан (20,10 %), <$E alpha>-ліноленова кислота (5,97 %), n-пентакозан (4,98 %), пальмітинова кислота (4,92 %), диизооктилфталат (4,05 %), гексагидрофарнезил ацетон (3,86 %), лінолева кислота (3,64 %), ізопропилміристат (3,47 %), і н-гентриакотан (3,39 %). Серед компонентів сиропу найвищий відсоток загальних аліфатичних вуглеводнів - 61,50 %. У досліджуваних зразках квітів робінії найбільше таких мінералів: нікелю, міді, кальцію і хрому. Більш високі значення фенольних сполук виявлено у квітах (0,77 мг GAE/мл), тоді як у сиропі з робінії <$E 60~symbol Р~roman Brix> - 0,06 мг GAE/мл, сиропі з робінії <$E 70~symbol Р~roman Brix> - 0,14 мг GAE/мл. Зразки сиропу мають антимікробні властивості щодо патогенних бактерій Salmonella, E. coli і L. monocytogenes. Висновок: квіти робінії з огляду на хімічні і біохімічні властивості можуть бути рекомендовані як потенційна сировина для харчової, фармацевтичної та косметичної продукції.
  Повний текст PDF - 462.757 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Stankov S.
  • Fidan H.
  • Ivanova T.
  • Stoyanova A.
  • Damyanova S.
  • Desyk M.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Stankov S. Chemical composition and application of flowers of false acacia (Robinia pseudoacacia L.) / S. Stankov, H. Fidan, T. Ivanova, A. Stoyanova, S. Damyanova, M. Desyk // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 577-588. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_4.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського