Наукова періодика України Ukrainian food journal


Tsykhanovska I. 
Mechanism of fat-binding and fat-contenting of the nanoparticles of a food supplement on the basis of double oxide of two- and trivalent iron / I. Tsykhanovska, V. Evlash, O. Oleksandrov, T. Gontar // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 702-715. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_14
Обгрунтовано механізм жирозв'язування та жироутримання наночастинками харчової добавки на основі подвійного оксиду дво- і тривалентного заліза, який представлений моделлю двошарової координації. Наночастинки харчової добавки на основі оксиду дво- та тривалентного заліза, покриті лінолевою кислотою й нерафінованою соняшниковою олією. Жироутримувальну здатність досліджували за допомогою ІЧ-Фур'є (FTIR) та енергодисперсійної рентгенівської (ЕDХ) спектроскопії, а також методом скануючої електронної мікроскопії (ТЕМ). Вивчено механізм жирозв'язування та жироутримання наночастинками харчової добавки на основі подвійного оксиду дво- і тривалентного заліза, який представлений моделлю двошарової координації. Перший адсорбційний шар утворюється за рахунок електростатичних взаємодій поляризованих груп ліпідів та іонізованих наночастинок харчової добавки і координаційних зв'язків атомів Fe наночастинок харчової добавки з оксигенами COO<^>- групи "гідрофільної головки" ліпіда; другий адсорбційний шар - за рахунок електростатичних взаємодій гідрофобних центрів першого адсорбційного шару і вуглеводневих "хвостів" ліпіду. Поява в ІЧ-спектрах двух нових смуг при: ~ 1541 см<^>-1 і ~ 1637 см<^>-1 підтверджують бідентатну адсорбцію й утворення карбоксилатної групи (-СОО-) в композиціях "ліпід-наночастинка харчової добавки". Мікроскопічними дослідженнями встановлено порядок середнього розміру d-частинок: для частинок чистої харчової добавки - << d >> 78 +- 2,36 нм; для частинок d-добавки, покритих лінолевої кислотою, << d >> 80 +- 2,57 нм; для частинок добавки, покритих соняшникової олією, << d >> 81 +- 2,93 нм. Енергодисперсійними рентгенівськими дослідженнями встановлено елементний склад композицій "ліпід-наночастинка харчової добавки": для частинок чистої харчової добавки - Fe 75,5 %; O 24,5 %; для частинок добавки, покритих лінолевої кислотою, - Fe 45,6 %; O 34,7 %; С 19,7; для частинок добавки, покритих соняшникової олією, - Fe 39,7 %; O 36,7 %; С 23,6 %. Висновки: вперше запропоновано модель двошарової координації для обгрунтовання механізму жирозв'язування та жироутримання наночастинками харчової добавки на основі подвійного оксиду дво- та тривалентного заліза.
  Повний текст PDF - 815.353 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Tsykhanovska I.
  • Evlash V.
  • Oleksandrov O.
  • Gontar T.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Tsykhanovska I. Mechanism of fat-binding and fat-contenting of the nanoparticles of a food supplement on the basis of double oxide of two- and trivalent iron / I. Tsykhanovska, V. Evlash, O. Oleksandrov, T. Gontar // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 702-715. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_14.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського