Наукова періодика України | Ukrainian food journal | ||
Frolova N. Development of methods of production in natural aromatic production / N. Frolova, A. Ukrayinets // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 692-701. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_13 Проведено аналітичні та експериментальні дослідження способів розділення природних джерел аромату з одержанням індивідуальних ароматичних речовин. Показано переваги фракційної розгонки та препаративної хроматографії. Вивчено ефірні олії змієголовника молдавського та лимона, модельна матриця (суміш терпенових вуглеводнів і їх кисневмісних похідних відомого та невідомого складу). Використано методики газохроматографічного аналізу. Окремі фракції цільових ароматичних компонентів одержано препаративною хроматографією. Вакуумне розділення ефірних олій на фракції за встановленими режимами контролю температури куба та головки, <$E symbol Р>C відповідно на рівнях: перша фракція - 67 - 69, 18 - 24; друга фракція - 112 - 118, 25 - 30; третя фракція - 130 - 135, 32 - 39; значень тиску, кПа за фракціями: перша - 0,92, друга - 0,62, третя - 0,33; флегмового числа за фракціями: перша - 7:1, друга - 10:1, третя - 5:1 надає змогу отримувати фракції різного аромату, що значно розширює асортимент натуральних джерел аромату. Також контрольованою фракційною розгонкою проводять детерпенізацію, при якій із ефірної олії видаляються компоненти, які відчутно погіршують органолептичні властивості. Режими детерпенізації лимонної ефірної олії - температура куба та головки, <$E symbol Р>C відповідно 67 - 70, 17 - 19; тиск - 2,64 кПа, флегмове число - 1:3. Для виділення чистих ароматичних речовин використано препаративну хроматографію з виготовленням спеціальної колонки, підібрано твердий носій - Хромосорб А, нерухому фазу - ПЕГ-6000. Експериментально встановлено ефективні режими процесу - швидкість потоку газу-носія, см<^>3 Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Frolova N. Development of methods of production in natural aromatic production / N. Frolova, A. Ukrayinets // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 692-701. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_13.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |