Наукова періодика України Ukrainian food journal


Jgenti M. 
Effect of methyl jasmonate, salicylic acid and ascorbic acid on quality parameters of strawberry (Fragaria x ananassa Duch) fruit during cold storage / M. Jgenti, L. Gulua, T. Turmanidze // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 3. - С. 367-378. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_3_3
Проведено дослідження з метою вивчення комбінованого ефекту розчину метилжасмонату (MJ), саліцилової кислоти (SA) та аскорбінової кислоти (AA) на зберігання полуничних плодів. Антоціани кількісно визначено рН-диференційованим методом. Загальні фенольні сполуки (ЗФС) визначено за допомогою реагенту Фоліна - Цикальте. Аналіз FRAP (відновлення флюоресценції після фотознебарвлення) застосовано для визначення антиоксидантної активності (АОА). Визначення окремих антоціанів проведено за допомогою високоефективної рідинної хроматографії (HPLC) із використанням рідинного хроматографа марки Varian-Prostar-500. Аналіз текстури полуниці проведено з використанням аналізатора текстур. Досліджено вплив комбінованого розчину MJ, SA та AA на зберігання полуничних плодів (сортів Вікторії та Камарози). Оброблення за допомогою MJ, SA та AA позитивно вплинуло на рівень вмісту вітаміну С у плодах полуниці під час зберігання. Загальні антоціани в контрольних зразках сорту Вікторії поступово знижувались з 21,35 +- 1,06 до 13,35 +- 0,66 мг/100 г на 13-й день зберігання. Щодо оброблених зразків, то вміст антоціанів зменшувався до 15,49 +- 0,77 мг/100 г. У зразках сорту Карамоза загальний вміст антоціанів знизився з 46,93 +- 2,34 до 20,41 +- 1,02 і до 34,59 +- 1,72 мг на 100 г плодів у контрольних і оброблених зразках відповідно. ЗФС у контрольних зразках сорту Вікторія спочатку складали 129,86 +- 6,49 мг/100г, а в кінці експерименту знизилися до 111,15 +- 5,55 мг/100 г, у той час як у досліджуваному зразку ЗФС залишалися незмінними. ЗФС у Карамоза спочатку були на 40 % більше, ніж у Вікторії, тобто складали 181,51 +- 9,07 мг/100 г. Після 13 діб зберігання ЗФС зменшувалися до 131,00 +- 6,55 і 150,2 +- 7,50 мг/100 г у контрольних та оброблених зразках відповідно. Вплив обробки був статистично та практично значущим. Під час зберігання АОА плодів зменшувалася поступово. Зміна АОА оброблених зразків була менш значною, ніж у необробленому зразку, тобто на 17,9 і 23,3 % для плодів сортів Вікторія та Камароса відповідно. Основним антоціаніном у плодах обох сортів був пеларгонідин-3-O-глюкозид. Його початковий вміст у плодах становив 68,45 +- 3,42 і 65,28 +- 3,26 % від загальної кількості антоціанів для сортів Вікторії та Камарози відповідно. Зроблено висновок, що обробка фруктів суниці за допомогою комбінованих розчинів MJ, SA та AA позитивно вплинула на зберігання плодів. Вмісту антоціанів і загальних фенолів, а також антиоксидантного потенціалу протягом періоду зберігання було значно підвищено. Оброблення комбінованим розчином призвело до поліпшення текстури плодів під час процесу зберігання.
  Повний текст PDF - 515.18 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Jgenti M.
  • Gulua L.
  • Turmanidze T.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Jgenti M. Effect of methyl jasmonate, salicylic acid and ascorbic acid on quality parameters of strawberry (Fragaria x ananassa Duch) fruit during cold storage / M. Jgenti, L. Gulua, T. Turmanidze // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 3. - С. 367-378. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_3_3.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського