Наукова періодика України Ukrainian food journal


Nykytiuk T. 
Impact of nanosized aluminum hydroxide on the structural and mechanical properties of sugar beet tissue / T. Nykytiuk, V. Olishevskiy, E. Babko, O. Prokopiuk // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 3. - С. 488-498. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_3_13
Проведено дослідження з метою підтвердження доцільності використання нанорозмірного гідроксиду алюмінію в процесі екстрагування сахарози з бурякової стружки з метою підвищення структурно-механічних властивостей бурякової тканини. Досліджено термохімічний вплив водних розчинів додаткових реагентів на структурно-механічні властивості бурякової тканини методом гідравлічного пресування зразків тканини цукрового буряка циліндричної форми з заданими геометричними розмірами. Перед цим кожен з отриманих зразків підлягав тепловій обробці у водних розчинах різних реагентів за температури 70 - 72 <^>oC і тривалості досліду 60 хв. Обробка зразків бурякової тканини додатковими розчинами сульфату алюмінію, сульфату кальцію, нанорозмірного гідроксиду алюмінію та їх комбінаціями в процесі екстрагування за температури 70 - 72 <^>oC надасть змогу зменшити ступінь деформації зразків бурякової тканини у порівнянні зі зразком, що не піддавався обробці додатковими реагентами. Ступінь зразка бурякової тканини, що був оброблений розчином нанорозмірного гідроксиду алюмінію, на 18 % є нижчим, ніж контрольний зразок без обробки додатковими реагентами. Такий результат можна пояснити високою хімічною активністю реагенту нанорозмірного гідроксиду алюмінію. Іони цієї сполуки здатні утворювати в поверхневому шарі тканини досить стійкі нерозчинні комплексні сполуки з пектиновими і білковими речовинами, які, адсорбуючись на шарі бурякової тканини, формують щось подібне до молекулярного каркасу, що підвищує стійкість бурякової тканини до стискаючих навантажень. Величиною, яка найточніше може описати якість бурякової тканини, є її здатність відновлювати свою форму та пружність за періодичних стискаючих навантажень, є саме: модуль пружності. У процесі теплової обробки за температури 70 - 72 <^>oC модуль пружності зразків бурякової тканини, що піддавалася обробці додатковим реагентами, на 35 - 40 % є вищим, ніж зразок бурякової тканини без обробки додатковими реагентами. Зроблено висновки, що застосування в процесі екстрагування нанорозмірного гідроксиду алюмінію, забезпечить збереження цілісності структури бурякової тканини в процесах екстрагування та пресування; гарантує високу якість екстрагенту, дифузійного та очищеного соку.
  Повний текст PDF - 4.118 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Nykytiuk T.
  • Olishevskiy V.
  • Babko E.
  • Prokopiuk O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Nykytiuk T. Impact of nanosized aluminum hydroxide on the structural and mechanical properties of sugar beet tissue / T. Nykytiuk, V. Olishevskiy, E. Babko, O. Prokopiuk // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 3. - С. 488-498. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_3_13.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського