Наукова періодика України Ukrainian food journal


Pazyuk V. 
Determination of rational modes of pumpkin seeds drying / V. Pazyuk, Zh. Petrova, O. Chepeliuk // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 1. - С. 135-150. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_1_12
Насіння гарбуза є легкодоступним джерелом білка та інших корисних речовин. Мета дослідження - визначення раціонального режиму його висушування, за якого забезпечується висока схожість матеріалу. Досліджено фізико-механічні властивості насіння гарбуза української селекції з вологістю 0, 6, 16, 46 %. Визначення кінетики процесу сушіння проведено на конвективному сушильному стенді за таких режимів: температура сушильного агента в сушильній камері t = 40 - 80 <^>oC, швидкість руху V = 1,5 м/с, вологовміст повітря d = 10 г/кг с. п. Біохімічні показники висушеного насіння визначено за кількістю насіння, здатного утворювати нормально розвинені проростки за оптимальних умов на 5, 7 і 10 день пророщування. Проведені дослідження властивостей насіння гарбуза сорту "Стофунтовий" показали, що за зміни вологості матеріалу від 0 до 46 % відбувається збільшення геометричних розмірів насіння: довжина збільшується на 38 %, ширина на 10 % і товщина на 8 %, а також змінюються й інші показники. Дослідження процесу сушіння насіння гарбуза показали, що за збільшення температури сушильного агента інтенсивність сушіння збільшується. Так, тривалість сушіння зменшується у 8 разів у разі підвищення температури сушильного агента від 40 до 80 <^>oC. Криві швидкості сушіння в період падаючої швидкості сушіння з попереднім прогріванням показують, що найбільша швидкість сушіння в максимальній критичній точці за температури сушильного агента 80 <^>oC складає 2,32 %/хв,найменша за температури 40 <^>oC - 0,33 %/хв. Прогрівання насіння гарбуза відбувається від 3 до 5 хв залежно від режиму, потім температура матеріалу змінюється несуттєво і відрізняється від температури сушильного агента на 0,1 - 0,5 <^>oC. Узагальнена крива кінетики сушіння насіння гарбуза надає можливість описати загальний процес за різних режимів сушіння. Зроблено висновок, що температура сушильного агента суттєво впливає на схожість насіння гарбуза. Найбільш раціональним режимом сушіння є температура 40 <^>oC і швидкість руху повітря 1,5 м/с.
  Повний текст PDF - 384.034 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Pazyuk V.
  • Petrova Z.
  • Chepeliuk O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Pazyuk V. Determination of rational modes of pumpkin seeds drying / V. Pazyuk, Zh. Petrova, O. Chepeliuk // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 1. - С. 135-150. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_1_12.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Петрова Жанна Олександрівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського