Kuzmin O.
Mechanism of transformation of protons in the process of creating aqueous-alcoholic mixtures / O. Kuzmin // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 4. - С. 686-697. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_4_9
Мета роботи - вивчення механізмів трансформації протонів етанолу (спирту етилового ректифікованого - СЕР) і води (води питної) в процесі створення водно-спиртових сумішей (ВСС) за допомогою <^>1H ЯМР спектроскопії. <^>1H ЯМР аналіз проведено з використанням: Фур'є - ЯМР-спектрометра Bruker Avance II - 400 МГц; спеціального капіляру з ацетоном-d6 (атомна частка дейтерію - 99,88 %; хімічний зсув <$E delta~=~2,75> ppm); ампул N 507-HP високого розділення; дозатора; СЕР; води питної; ВСС із СЕР і питної води. За допомогою мірної піпетки готували 0,3 мл ВСС із заданою міцністю (40,0 +- 0,2) % об. Необхідний для роботи системи LOCK'а - дейтерієвій стабілізації ЯМР спектрометра дейтеророзчинник (ацетон-d6) - зовнішній стандарт, який відокремлений від досліджуваної речовини, вносили до ампули в капілярі спеціальної форми; запис спектрів <^>1H ЯМР і обробку даних проведено відповідно до інструкції, що додається до Фурье - ЯМР-спектрометра Bruker Avance II (400 MГц). Встановлено принципово нові концепції в процесі створення ВСС, які безпосередньо залежать від часу контакту СЕР з водою. Як результати є свідоцтво складного динамічного процесу досягнення рівноваги AAM із застосуванням питної води з pH = 7,01 і СЕР. В той же час pH одержаного AAM - 8,32. У перші 48 год. за постійної концентрації спирту (міцність ВСС - 39,94 % об) і термостатування системи (T = 23,5 <^>oC), швидкість обміну гідроксильного протону етанолу (EtOH) знаходиться в проміжній області, з можливістю роздільного спостереження сигналів. У інтервалі від <$E tau~=~48> до 120 год. за рахунок перебудови структури системи протонний обмін прискорюється і, починаючи з 120 год., спостерігається тільки один загальний сигнал рухливих протонів несиметричної форми. Величина хімічного зсуву сумарного сигналу <$E delta sub {EtОН+Н sub 2 O}~=~4,74> ppm (<$E tau~=~120> год.) починає поступово зростати і переходить в "слабкіші поля" до величини <$E delta sub {EtОН+Н sub 2 O}~=~4,81> ppm (<$E tau~=~312> год.). Встановлено фундаментально нові особливості процесу створення ВСС, які залежать від часу контакту питної води і СЕР.
Цитованість авторів публікації:Kuzmin O.
Бібліографічний опис для цитування:
Kuzmin O. Mechanism of transformation of protons in the process of creating aqueous-alcoholic mixtures / O. Kuzmin // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 4. - С. 686-697. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_4_9.
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)Кузьмін Олег Володимирович (технічні науки)
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити
"Анкету науковця"
|