Kuzmin O. 
Mechanism of transformation of protons in the process of creating aqueous-alcoholic mixtures / O. Kuzmin // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 4. - С. 686-697. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_4_9
Мета роботи - вивчення механізмів трансформації протонів етанолу (спирту етилового ректифікованого - СЕР) і води (води питної) в процесі створення водно-спиртових сумішей (ВСС) за допомогою <^>1H ЯМР спектроскопії. <^>1H ЯМР аналіз проведено з використанням: Фур'є - ЯМР-спектрометра Bruker Avance II - 400 МГц; спеціального капіляру з ацетоном-d6 (атомна частка дейтерію - 99,88 %; хімічний зсув <$E delta~=~2,75> ppm); ампул N 507-HP високого розділення; дозатора; СЕР; води питної; ВСС із СЕР і питної води. За допомогою мірної піпетки готували 0,3 мл ВСС із заданою міцністю (40,0 +- 0,2) % об. Необхідний для роботи системи LOCK'а - дейтерієвій стабілізації ЯМР спектрометра дейтеророзчинник (ацетон-d6) - зовнішній стандарт, який відокремлений від досліджуваної речовини, вносили до ампули в капілярі спеціальної форми; запис спектрів <^>1H ЯМР і обробку даних проведено відповідно до інструкції, що додається до Фурье - ЯМР-спектрометра Bruker Avance II (400 MГц). Встановлено принципово нові концепції в процесі створення ВСС, які безпосередньо залежать від часу контакту СЕР з водою. Як результати є свідоцтво складного динамічного процесу досягнення рівноваги AAM із застосуванням питної води з pH = 7,01 і СЕР. В той же час pH одержаного AAM - 8,32. У перші 48 год. за постійної концентрації спирту (міцність ВСС - 39,94 % об) і термостатування системи (T = 23,5 <^>oC), швидкість обміну гідроксильного протону етанолу (EtOH) знаходиться в проміжній області, з можливістю роздільного спостереження сигналів. У інтервалі від <$E tau~=~48> до 120 год. за рахунок перебудови структури системи протонний обмін прискорюється і, починаючи з 120 год., спостерігається тільки один загальний сигнал рухливих протонів несиметричної форми. Величина хімічного зсуву сумарного сигналу <$E delta sub {EtОН+Н sub 2 O}~=~4,74> ppm (<$E tau~=~120> год.) починає поступово зростати і переходить в "слабкіші поля" до величини <$E delta sub {EtОН+Н sub 2 O}~=~4,81> ppm (<$E tau~=~312> год.). Встановлено фундаментально нові особливості процесу створення ВСС, які залежать від часу контакту питної води і СЕР.
  Повний текст PDF - 699.296 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Kuzmin O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Kuzmin O. Mechanism of transformation of protons in the process of creating aqueous-alcoholic mixtures / O. Kuzmin // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 4. - С. 686-697. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_4_9.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Кузьмін Олег Володимирович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського