Наукова періодика України Ukrainian food journal


Dubovkina I. 
Application of hydrodynamic oscillations for activation of the hydrated lime slurry / I. Dubovkina // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 4. - С. 717-726. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_4_11
Запропоновано дослідження впливу застосування гідродинамічних осциляцій для процесу активації вапняного молока у процесі виробництва цукру з цукрових буряків. Під час досліджень використано загальнонаукові методи, спеціальні методи, тривимірне об'ємне параметричне імітаційне моделювання та візуалізацію, математичне моделювання, числовий експеримент, оптичну мікроскопію, метод потенціометричних вимірювань, а саме іонометрію. В результаті комплексних аналітичних досліджень визначено шляхи вдосконалення процесу вапнування дифузійного соку під час виробництва цукру. Застосування гідродинамічних осциляцій для процесу активації вапняного молока під час виробництва цукру з цукрових буряків є надзвичайно перспективним. Встановлено, що для забезпечення інтенсифікації масообмінних процесів, які відбуваються між вапном і водою під час активації вапняного молока, а також оброблення водних розчинів з метою зміни фізико-хімічних параметрів та ініціювання структурних перетворень в них, величина лінійної швидкості потоку повинна становити близько 22 м/с для першого ротора і близько 24 м/с для другого ротора. Встановлено зміну водневого показника води підготовленої за технологією для процесу активації, з використанням гідродинамічних осциляцій, при проведенні активації вапняного молока, в процесі очищення дифузійного соку, що становить 15 %. Зниження величини окисно-відновного потенціалу під час оброблення води та водних розчинів досягає максимального значення за тривалості процесу оброблення - 210 с, у разі подальшого оброблення значних змін окисно-відновного потенціалу (ОВП) не відбувається. Найбільшого зниження величина ОВП сягає під час оброблення з застосуванням гідродинамічних осциляцій і становить 65 % у порівнянні з початковим значенням. Зроблено висновки, що застосування гідродинамічних осциляцій для активації вапняного молока в технологічному процесі очищення дифузійного соку може значною мірою підвищити продуктивність, замінити періодичний процес оброблення на безперервний, скоротити тривалість процесу активації, зменшити витрати вапняного молока, знизити енерговитрати.
  Повний текст PDF - 643.667 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Dubovkina I.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Dubovkina I. Application of hydrodynamic oscillations for activation of the hydrated lime slurry / I. Dubovkina // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 4. - С. 717-726. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_4_11.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського