Наукова періодика України Ukrainian food journal


Migalatiev O. 
Optimisation of operating parameters for supercritical carbon dioxide extraction of lycopene from industrial tomato waste / O. Migalatiev // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 4. - С. 698-716. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_4_10
Томатні відходи можуть бути використані як вторинна сировини для одержання липо розчинних екстрактів. Ликопен, будучи липофільним з'єднанням з антиоксидантними властивостями, що виявлене в томатах, може бути екстрагований із застосуванням надкрикритичного діоксиду вуглецю з відходів, одержаних під час промислової переробки томатів. Томатні відходи, одержані під час виробництва томатного соку, зібрано на фабриці АО "Орхей-Віт", м. Орхей, Республіка Молдова. Використовуючи повний факторний ортогональний метод експериментального проектування, створено матрицю планування в реальних змінних, одержавши 15 режимів екстракції шляхом зміни параметрів: температура (36 - 73 <^>oC), тиск (18 - 42 МПа) і час (24 - 96 хв). Вміст лікопена визначено за допомогою спектрофотометричного методу за довжини хвилі 502 нм. Первинно томатні відходи висушувались від початкової вологості 80,0 % до кінцевого вмісту вологи 6,5 %. Щоб збільшити контактну поверхню з діоксидом вуглецю, томатні відходи були подрібнені. Зразки CO2-екстрактів із томатних відходів одержано за різних параметрів екстракції за лабораторних умов. Концентрацію лікопена приймали за вихідний фактор, і встановлено остаточну форму рівняння регресії другого порядку, що характеризує процес CO2-екстракції ликопена в жиророзчинній фракції з томатних відходів. Рівняння регресії надало можливість оптимізувати результат, використовуючи метод градієнтного поглинання, тим самим встановивши оптимальні параметри екстракції біоактивного з'єднання - лікопена. Графічно надану ділянку поверхні реакції описано поліномом другого ступеня, що характеризує процес CO2-екстракції ликопена з відходів томатів за постійних параметрів: тиску, температури і часу. Зроблено висновки, що CO2-екстракти з томатних відходів багаті ликопеном із концентрацією від 10,8 до 47,1 мг/100 г. Оптимальними параметрами екстракції ликопена з відходів томатів є температура 60 - 75 <^>oC, тиск 33 - 42 МПа і час екстрагування 62 - 68 хв.
  Повний текст PDF - 619.568 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Migalatiev O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Migalatiev O. Optimisation of operating parameters for supercritical carbon dioxide extraction of lycopene from industrial tomato waste / O. Migalatiev // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 4. - С. 698-716. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_4_10.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського