Наукова періодика України Ukrainian food journal


Grek O. 
Determination of moisture connection forms of protein-herbal clots / O. Grek, O. Onopriichuk, A. Tymchuk, L. Chubenko // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 3. - С. 534-542. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_3_13
Досліджено білково-трав'яний згусток (БТЗ) (контроль) і білково-зернову суміш (БЗС) на його основі з екстудатом рису. Визначення вмісту вологи проведено за допомогою термогравіметричного методу. Дослідження кількості вологи різної форми зв'язку здійснено за допомогою методу диференціально-термічного аналізу в діапазоні температур 20 - 250 <^>oC за швидкості нагрівання зразків масою 1000 мг - 2,5 <^>oC за хвилину. Вилучення основної частини вологи (вільної) з білково-трав'яних згустків (БТЗ) без екструдату рису відбувається швидше - за 6,0 - 6,5 хв, а з додаванням екструдату рису - повільніше і цей показник знаходиться в межах 7,5 - 8,0 хв. Гідрофільні речовини ектструдату взаємодіють з вологою БТЗ за рахунок утворення Н-зв'язаних поліасоціатів із участю молекул води та Н-зв'язаних функціональних груп гідрофільних речовин. Молекули гідрофобних груп стають більш упорядкованими, про що свідчить зменшення ентропії. За рахунок дисперсійних сил гідрофобні групи агрегуються. Взаємодія екструдату рису з білками молока після коагуляції призводить до утворення конгломератів, що не відрізняються міцністю зв'язків, але цілком достатні для зв'язування вільної вологи, яка міститься у БТЗ у вигляді сироватки. Для зразків БТЗ і БЗС на їх основі з екстудатом рису характерним є наявність чотирьох критичних температур (49 - 58, 91 - 98, 131, 179 - 186 <^>oC), за яких видаляється волога різних типів, що розрізняється міцністю зв'язку. Додавання екструдату рису до БТЗ надає можливість підвищити кількість зв'язаної вологи на 36,07 % у порівнянні з контролем. Зроблено висновок, що додавання екструдату рису до БТЗ для зв'язування вільної вологи є доцільним. Це забезпечує сталі показники якості БТЗ під час зберігання.
  Повний текст PDF - 766.57 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Grek O.
  • Onopriichuk O.
  • Tymchuk A.
  • Chubenko L.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Grek O. Determination of moisture connection forms of protein-herbal clots / O. Grek, O. Onopriichuk, A. Tymchuk, L. Chubenko // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 3. - С. 534-542. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_3_13.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Онопрійчук Олена Олександрівна (технічні науки)
  • Тимчук Алла Вікторівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського