Kuzmin O. 
Qualimetric assessment of diets / O. Kuzmin, K. Levkun, A. Riznyk // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 1. - С. 46-60. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_1_7
Мета роботи - оцінка якості раціонів харчування з позиції норм фізіологічної потреби людини та добового раціону харчування, для подальшого визначення збалансованості харчування. Добовий раціон харчування людини (сніданок, обід, вечеря) та норми фізіологічної потреби середньостатистичної людини - для визначення комплексно-кількісної оцінки якості раціонів харчування. Для об'єднання показників якості в узагальнений (комплексний) показник використано адитивну математичну модель як найбільш розповсюджену в кваліметрії. Методи дослідження - кваліметричні. Враховуючи норми фізіологічних потреб середньостатистичної людини, розраховано комплексну оцінку якості одноразового прийому їжі, при цьому розроблено трирівневу ієрархічну структуру системи показників якості: одиничні показники третього рівня згруповані у показники якості, що утворюють другий рівень ієрархії структури системи, які, своєю чергою, об'єднуються у перший рівень, а потім - у комплексний показник нульового рівня, які разом характеризують якість раціону харчування. Базові значення показників якості енергетичних, мінеральних речовин і вітамінів становлять: для білків - 0,15; жирів - 0,17; вуглеводів - 0,68; натрію - 0,45; калію - 0,34; кальцію - 0,07; магнію - 0,03; фосфору - 0,11; тіаміну - 0,02; рибофлавіну - 0,02; піридоксину - 0,02; аскорбінової кислоти - 0,94. Коефіцієнти вагомості становили для: білків - 0,50; жирів - 0,40; вуглеводів - 0,10; натрію - 0,03; калію - 0,05; кальцію - 0,25; магнію - 0,50; фосфору - 0,17; тіаміну - 0,36; рибофлавіну - 0,32; піридоксину - 0,31; аскорбінової кислоти - 0,01. Найбільше значення комплексного показника знайдено для сніданку - 1,60, мінімальне значення - характерне для вечері - 1,09.
  Повний текст PDF - 450.966 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Kuzmin O.
  • Levkun K.
  • Riznyk A.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Kuzmin O. Qualimetric assessment of diets / O. Kuzmin, K. Levkun, A. Riznyk // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 1. - С. 46-60. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_1_7.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Кузьмін Олег Володимирович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського