Наукова періодика України Ukrainian food journal


Hutsalo I. 
Determination of oleic acid in the samples of sunflower seeds by method of nir-spectroscopy / I. Hutsalo, V. Mank, S. Kovaleva // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 1. - С. 38-45. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_1_6
Спектри зразків насіння різних сортів соняшника з відомим вмістом олеїнової кислоти (ОК) і тих самих зразків, додатково збагачених ОК, досліджено за допомогою методу дифузної відбивної БІЧ-спектроскопії з використанням приладу "Інфрапід-61". Для обробки отриманих результатів застосовано методи математичного аналізу. У БІЧ спектрах зразків висушеного насіння соняшника у порівнянні зі спектрами сирого насіння спостерігається очікуване зменшення коефіцієнта дифузного відбивання (КДВ) у діапазоні 1920 - 1940 нм, що відповідає вмісту вологи в зразку. Аналіз БІЧ спектрів калібрувальної серії зразків насіння, збагачених ОК, показує збільшення коефіцієнта відбивання у діапазонах 1920 - 1940 і 2140 - 2160 нм пропорційно зростанню масової частки ОК. Відповідні розрахунки, калібрувальні криві та винайдене рівняння демонструють лінійну залежність КДВ зразка від масової частки ОК за довжини хвилі 2140 нм. Знайдену залежність можна використовувати для кількісного визначення ОК у соняшниковому насінні невідомого складу. За значенням КДВ зразка з невідомим вмістом ОК, користуючись побудованим калібрувальним графіком, можна визначити її масову частку. Метод БІЧ-спектроскопії дифузного відбивання можна застосовувати для аналізу як неочищеного насіння, так і насіння, відокремленого від лушпиння, оскільки спектральні характеристики таких зразків з однаковим вмістом олеатів є практично ідентичними у діапазоні 1330 - 2370 нм. Цей метод можна розглядати як альтернативу хімічним методам визначення показників якості жировмісної сировини.
  Повний текст PDF - 507.462 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Hutsalo I.
  • Mank V.
  • Kovaleva S.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Hutsalo I. Determination of oleic acid in the samples of sunflower seeds by method of nir-spectroscopy / I. Hutsalo, V. Mank, S. Kovaleva // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 1. - С. 38-45. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_1_6.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського