Наукова періодика України Ukrainian food journal


Pylypenko I. 
Identification of bacillary microbial contaminants and food poisoning agents from ukrainian plant raw materials and products / I. Pylypenko, L. Pylypenko, A. Yamborko, O. Ilyeva, E. Kotlyar, D. Babenko // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 1. - С. 7-19. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_1_3
Характеристика біологічних забруднень рослинних харчових продуктів - збудників харчових інфекцій та отруєнь, збудників псування та прискорене визначення потенційної їх небезпеки для споживача мають наукове і практичне значення. Досліджено поширені та промислово вирощувані види овочів, фруктів, ягід, ряд консервованих і сушених продуктів, і спецій. Морфологічні, культуральні та біохімічні властивості виділених культур вивчено загальноприйнятими методами. Полімеразну ланцюгову реакцію (ПЛР) проведено з використанням групо- та видоспецифічних праймерів до послідовностей бацил та електрофорезу продуктів ПЛР в 1,5 % агарозному гелі. Досліджено бацилярні мікробні контамінанти, потенційні збудники харчових отруєнь і псування продуктів для промислово поширених в Україні видів рослинної сировини - овочів, фруктів, ягід і продуктів їх переробки. Особливістю рослинної сировини України є домінування морфотипів subtilis-licheniformis серед виявлених паличковидних спороутворювальних мікроорганізмів порядку Bacillales. Склад мікробіоти різних видів рослинної сировини і продуктів її переробки досліджено за комплексом їх фенотипових і молекулярно-генетичних властивостей. Встановлено, що ідентифікація аеробних і факультативно-анаеробних спороутворювальних бактерій за комплексом їх фенотипових властивостей є тривалою і не завжди надає можливість точно визначити вид мікроорганізмів. Апробовано методику підготовки зразків харчових продуктів і проведено ПЛР з групо- та видоспецифічними праймерами з метою прискореної діагностики в зразках штамів B. cereus, Paenibacillus polymyxa, P. macerans. Визначено контамінованість зразків рослинної сировини і продуктів її переробки епідеміологічно значимим мікроорганізмом B. cereus, яка становить від 16,7 % для свіжих фруктів до 72,7 % для спецій і прянощів від загальної кількості досліджених зразків.
  Повний текст PDF - 689.362 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Pylypenko I.
  • Pylypenko L.
  • Yamborko A.
  • Ilyeva O.
  • Kotlyar E.
  • Babenko D.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Pylypenko I. Identification of bacillary microbial contaminants and food poisoning agents from ukrainian plant raw materials and products / I. Pylypenko, L. Pylypenko, A. Yamborko, O. Ilyeva, E. Kotlyar, D. Babenko // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 1. - С. 7-19. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_1_3.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Пилипенко Інна Віталіївна (технічні науки)
  • Пилипенко Людмила Миколаївна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського