Наукова періодика України Ukrainian food journal


Teneva D. 
Antimicrobial activity of Lactobacillus plantarum strains against Salmonella pathogens / D. Teneva, R. Denkova, B. Goranov, Z. Denkova, G. Kostov // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 1. - С. 125-133. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_1_14
Молочнокислі бактерії під час ферментації виробляють різні сполуки (органічні кислоти, діацетил, перекис водню і бактеріоцини). Всі вони можуть протидіяти зростанню деяких гнильних і патогенних бактерій у харчових продуктах. Для визначення антимікробної активності Lactobacillus plantarum D1 і L. plantarum D2 щодо Salmonella sp. і Salmonella abony ATCC 6017 використано метод співкультивування. Дослідження проведено за статичних умов за температури 37 +- 1 <^>oC протягом 72 год, проби відбиралися на 0, 12, 24, 36, 48, 60 і 72 год, контролювалися зміни в титрувальній кислотності та концентрація життєздатних клітин обох патогенів і штамів L. plantarum. Під час одноштамного культивування кожного штаму L. plantarum і кожного штаму Salmonella висока концентрація життєздатних клітин досягається на 24-й год і підтримується до кінця культивування. У співкультивуванні кожного штаму L. plantarum і кожного штаму Salmonella, штам Lactobacillus істотно не залежить від наявності будь-якого з штамів Salmonella. Але число життєздатних клітин збудників значно знижується, скорочення стає штамоспеціфічним. У співкультивуванні кожного штаму L. plantarum і Salmonella Abony ATCC 6017 концентрація життєздатних клітин штаму патогенних мікроорганізмів знижувалася до 60-ї год. У співкультивуванні кожного штаму L. plantarum і Salmonella sp. концентрація життєздатних клітин штаму патогенних мікроорганізмів знижувалася до 72-ї год. Виявлена антимікробна активність виникала відповідно до закиснення середовища через виробництво і накопичення молочної та інших органічних кислот. Описана антимікробна активність є необхідною умовою для подальших досліджень пробіотичного потенціалу двох штамів L. plantarum для включення їх до складу пробіотичних препаратів і стартерів для пробіотичних функціональних продуктів харчування.
  Повний текст PDF - 492.513 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Teneva D.
  • Denkova R.
  • Goranov B.
  • Denkova Z.
  • Kostov G.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Teneva D. Antimicrobial activity of Lactobacillus plantarum strains against Salmonella pathogens / D. Teneva, R. Denkova, B. Goranov, Z. Denkova, G. Kostov // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 1. - С. 125-133. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_1_14.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського