Наукова періодика України Ukrainian food journal


Polumbryk M. 
Determination of structure and morphology of the cyclodextrins-iodine complexes / M. Polumbryk, V. Pasichnyi, C. Omelchenko, O. Vyshnevskiy // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 1. - С. 117-124. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_1_13
Досліджено морфологію поверхні комплексів включення між <$E alpha>- та <$E beta>-циклодекстринами (ЦД) і молекулярним йодом, визначено у отриманих комплексах стехіометричного співвідношення між цими складовими. Комплекси гість-хазяїн між <$E alpha>- та <$E beta>-ЦД і йодом синтезовано згідно з методиками, наведеними в літературі. Морфологію зразків поверхні досліджено з використанням сканувального електронного мікроскопа JSM-6700F (JEOL, Японія). На поверхню зразків, попередньо, нанесено шар платини товщиною 10 нм. Знімання зразків проводили за прискореної напруги 15 кВ і току зонда 0,65 нА. Для дослідження морфології та структурних властивостей отриманих комплексів використано метод сканувальної електронної мікроскопії (СЕМ). Цей метод широко застосовують для аналізу макромолекул. Його використання надає можливість точно визначити елементний вміст у зразках. Результати щодо вмісту йоду в комплексах включення з <$E alpha>- та <$E beta>-ЦД, отримані за допомогою методів СЕМ і йодометричного титрування є майже тотожними. Знайдено, що вміст йоду в комплексі <$E beta>-ЦД-I2 знаходиться в межах 16,7 - 16,9 %, у той час як <$E alpha>-ЦД-I2 містить 18,0 - 19,9 % активного йоду. Деякі відмінності у значеннях концентрації йоду у <$E alpha>-ЦД-I2, отриманих двома методами, може пояснюватись більшою адсорбцією води на поверхні комплексу, що призводить до зменшення концентрації йоду на поверхні зразку. Експериментальні дані щодо вмісту йоду в комплексах включення вказують на те, що <$E alpha>- та <$E beta>-ЦД реагують з KI3 , що призводить до утворення комплексу гість-хазяїн, з величиною хімічного стехіометричного співвідношення 1:1. Аналіз морфології поверхні зразків комплексів, зроблений методом СЕМ вказує на утворення крупних кристалічних структур, нетипових для органічних полімерних сполук. Порівняльні дослідження вказують на те, що співвідношення циклодекстрину та йоду в отриманих зразках складає 1:1. Підтверджено, що одна молекула циклодекстрина зв'язує одну молекулу йоду, утворюючи комплекс гість-хазяїн. Зроблено висновки, що комплекс <$E beta>-ЦД-I2 втрачає 9 % активного йоду у разі тривалого зберігання протягом одного року за 4 <^>oC. Показано, що вміст йоду можна визначити у <$E alpha>-ЦД-I2 і <$E beta>-ЦД-I2 за використання досить простого і швидкого методу йодометричного титрування, що є важливою властивістю зазначених комплексів за їх подальшого використання в харчових технологіях.
  Повний текст PDF - 1.817 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Polumbryk M.
  • Pasichnyi V.
  • Omelchenko C.
  • Vyshnevskiy O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Polumbryk M. Determination of structure and morphology of the cyclodextrins-iodine complexes / M. Polumbryk, V. Pasichnyi, C. Omelchenko, O. Vyshnevskiy // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 1. - С. 117-124. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_1_13.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Пасічний Василь Миколайович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського