Наукова періодика України Ukrainian food journal


Boaghi E. 
Impact of treatment with oxidative bleaching agents on walnut (Juglans Regia L.) shell chromatic parameters / E. Boaghi // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 4. - С. 644-652. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_4_4
Волоські горіхи раніше продавалися в невибіленому стані, але попит на торгівлю призвів до загальної практики вибілювання. Мета дослідження - визначити вплив різних вибілювальних речовин на ядра волоського горіха (Juglans regia L.). Для кількісного визначення кольору застосовано найпопулярнішу систему кольорового зображення сільськогосподарських продуктів Міжнародної комісії з освітлення (CIE), в якій використовуються індекси L<^>*, a<^>* і b<^>*. Розраховано загальну різницю в кольорі, середнє арифметичне значення, яке враховує відмінності між L<^>*, a<^>* і b<^>* зразка і стандарту. У результаті аналізу одержаних значень для кольорових параметрів для кожного з використаних вибілювальних агентів встановлено, що вони варіюються залежно від вибілювального агента, концентрації, рН середовища, температури і часу утримування волоських горіхів у розчині. Концентрація має велике значення, і її збільшення скорочує час, необхідний для досягнення очікуваного результату. Значення рН середовища відіграє важливу роль у каталітичному окисненні. Вибілювання та яскравість шкаралупи волоського горіха збільшуються зі збільшенням рН від 3 до 10. Досліджені агенти утворюють такий ряд вибілювальної активності: Na2B2O4(OH)4 >> Okoron 12 >> H2O2 >> Ca(ClO)2. Встановлено, що оптимальними умовами вибілювання за допомогою Na2B2O4(OH)4 є: C = 5 %, pH 10; T = 60 <^>oC. Зроблено висновок, що всі вибілювальні речовини виявилися придатними для освітлення шкаралупи волоського горіха. У порівнянні з широко використовуваним H2O2 процес старіння розвивався одночасно, але спостерігалися відмінності в загальній зміні освітлення. Зразки, оброблені перборатом натрію, залишалися світлішими.
  Повний текст PDF - 613.987 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Boaghi E.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Boaghi E. Impact of treatment with oxidative bleaching agents on walnut (Juglans Regia L.) shell chromatic parameters / E. Boaghi // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 4. - С. 644-652. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_4_4.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського