Наукова періодика України Ukrainian food journal


Mank V. 
Relaxation behavior of aqueous dispersion polysaccharides / V. Mank, O. Tochkova, O. Melnyk, O. Bessarab // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 4. - С. 732-738. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_4_12
Реологічні властивості водних розчинів полісахаридів показали тиксотропічну поведінку у випадку руйнування їх частково впорядкованої структури, що має місце за фізичних або теплових дій. Готували 3 - 15 % дисперсії нативного картопляного та кукурудзяного крохмалів у дистильованій воді. Зразки термостатували за температури 20 <^>o протягом 30 хв. Дослідження проведено за методикою визначення реологічної поведінки крохмалів за кімнатної температури через кожні 3 год. Новий метод релаксації в крохмальних сумішах полягає в тому, що структурна релаксація полімерних ланок полісахаридів у часі проходить повільно і довго. Згідно з літературними джерелами, лише полісахариди, молекулярна маса яких перевищує 1 млн (на прикладі картопляного крохмалю), характеризуються повільною релаксацією структури. Фізико-хімічна характеристика полісахаридів - релаксація, зумовлюється частково впорядкованою структурою зі взаємним розташуванням окремих ланцюгів у просторовій сітці. Під дією зсувних напруг реотесту зруйнована псевдопластична структура водних дисперсій крохмалю поступово відновлюється до рівноважного за даних умов стану системи. Час відновлення структури становить 17 год. Повільний процес відновлення або структурної релаксації просторових структур водних дисперсій полісахаридів відбувається внаслідок перебудови просторової сітки полімеру, що утворюється завдяки існуванню поперечних хімічних зв'язків. Аналогічна поведінка з меншим часом структурної релаксації є характерною і для інших полісахаридів, зокрема ксантану, час релаксації якого становить близько 3 год. Зроблено висновки, що між ланцюгами існують особливості колоїдної системи, що впливають на її якісні, структурно-механічні та технологічні властивості. Ці особливості необхідно враховувати при виборі раціональних режимів оптимальних умов проведення процесів, а також проектуванні автоматичних систем керування виробництвом.
  Повний текст PDF - 487.747 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Mank V.
  • Tochkova O.
  • Melnyk O.
  • Bessarab O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Mank V. Relaxation behavior of aqueous dispersion polysaccharides / V. Mank, O. Tochkova, O. Melnyk, O. Bessarab // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 4. - С. 732-738. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_4_12.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Мельник Олександр Валентинович (1986–) (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського