Наукова періодика України Ukrainian food journal


Kalusevic A. 
Raspberry and blackberry pomaces as potential sources of bioactive compounds / A. Kalusevic, A. Saleviс, R. Dordevic, M. Veljovic, V. Nedovic // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 3. - С. 485-491. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_3_7
Причиною досліджень підвищення цінності побічних продуктів виробництва став інтерес до отримання продуктів із корисними для здоров'я споживача властивостями. У цьому значенні побічні продукти, які отримують у процесі обробки фруктових культур, є цінним джерелом біологічно активних речовин. Вичавки з малини й ожини отримували після відділення соку. В отриманих побічних продуктах (вичавках) визначено загальний вміст фенольних сполук за допомогою методу Folin-Ciocalteu і загальний мономерний вміст антоціанів за pH диференціального методу. Антиоксидантну активність вичавок оцінено за взаємодією зі стабільними радикалами 1,1-дифеніл-2-пікрилгідразилу (ДФПГ). Малинові вичавки характеризуються значно вищим загальним вмістом фенольних сполук (10,1 мг/г) та антоціанів (6 мг/г) у порівнянні з ожиновими (8,2 і 3,6 мг/г, відповідно). Активність ДФПГ радикалів була однаковою, з дещо вищими значеннями для малинових вичавок (11,7 <$Emu>molTrolox/г), ніж для ожинових (10,9 <$Emu>molTrolox/г). Загальна сума розчинних сухих речовин становила 9,3 <^>oBx у зразку з малинових вичавок, що є значно нижчим, ніж для ожинових (14,5 <^>oBx). Дані дослідження свідчать про те, що як малинові, так і ожинові вичавки, які є відходами виробництва соків, можна було б використовувати як дешеве джерело біологічно активних сполук із сильною антиоксидантною активністю. Таким чином, вичавки доцільно розглядати як сировину для виробництва цінних біологічно активних добавок і натуральних барвників під час розроблення нових харчових продуктів із підвищеною цінністю. Доступність і низька вартість побічних продуктів переробки фруктів робить їх привабливими для використання у харчових продуктах з метою підвищення біологічних властивостей.
  Повний текст PDF - 558.239 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Kalusevic A.
  • Saleviс A.
  • Dordevic R.
  • Veljovic M.
  • Nedovic V.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Kalusevic A. Raspberry and blackberry pomaces as potential sources of bioactive compounds / A. Kalusevic, A. Saleviс, R. Dordevic, M. Veljovic, V. Nedovic // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 3. - С. 485-491. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_3_7.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського