Наукова періодика України Ukrainian food journal


Sadilek T. 
System of quality labels in the European Union / T. Sadilek // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 3. - С. 579-587. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_3_17
Розглянуто моделі Європейського Союзу (ЄС) щодо захисту позначення походження, географічної приналежності та гарантування традиційних особливостей маркувань, які використовуються в сільському господарстві та харчовій продукції. Використано вторинні дані з бази даних про походження та реєстрацію. Зразок складався з 1356 маркувань (етикеток), зареєстрованих у цій базі до 18 липня 2016 р. Частоту використання маркувань проаналізовано з урахуванням країни, типу маркування та класів продуктів. Проаналізовано використання вказаних маркувань на ринку ЄС відповідно до обраних критеріїв, які включають тип маркування, зареєстрованого в кожній країні, кількість сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів, зареєстрованих як якісні етикетки в цілому. Як показують результати, найбільшу кількість назв продуктів зареєстровано з маркуванням PDO, з невеликою різницею - з маркуванням PGI. Лише мінімум продуктів зареєстровані як TSG. Домінуючою країною є Італія, далі йдуть інші середземноморські країни - Франція, Іспанія, Португалія та Греція. Щодо класу продукту, то найбільш поширеними класами є фрукти, овочі та зернові (для PGI, PDO), сири (PDO) і м'ясні продукти (TSG, PGI), що підтверджує аналіз квадрата критеріїв незалежності Пірсона для визначення суттєвих відмінностей між частотою використання маркувань і згаданих критеріїв. Підтверджено слабку залежність між кількістю назв продуктів, зареєстрованих як PDO, PGI і TSG, і країною походження, середню залежність між типом маркувань і класом продукції, де використовується маркування, та значну залежність між країною походження та класом продукту, який реєструється найчастіше.
  Повний текст PDF - 408.747 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Sadilek T.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Sadilek T. System of quality labels in the European Union / T. Sadilek // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 3. - С. 579-587. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_3_17.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського