Наукова періодика України | Ukrainian food journal | ||
Kocatepe D. Microbiological investigation of wild, cultivated mussels (Mytilus galloprovincialis L. 1819) and stuffed mussels in Sinop – Turkey / D. Kocatepe, G. Taskaya, H. Turan, Y. Kaya // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 2. - С. 299-305. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_2_9 Досліджено мікробіологічні властивості диких і культивованих мідій, а також фаршированих мідій, які продаються в ресторанах і вуличних торговельних точках в серпні та вересні у м. Синоп. За допомогою стандартних процедур досліджено 68 зразків мідій (Mytilus galloprovincialis L. 1819), а також фаршировані мідії, в яких визначено загальний вміст аеробних мезофільних бактерій (ЕМБ), бактерій Coliform, Escherichia coli і Vibrio spp. Відбір проб для мікробіологічного аналізу проведено за асептичних умов. Усі мікробіологічні аналізи проводилися триразово. Початкові показники сумарної кількості АМБ, коліформних бактерій, E. coli в диких і культивованих мідіях в серпні склали, відповідно, 4,04 і 3,55 ln КОЕ/г; 3,69 і 3,09 ln КОЕ/г; 0,59 і 0,39 ln КОЕ/г. Загальна кількість бактерій, коліформних бактерій і бактерій Vibrio spp. в диких мідіях була вищою, ніж у культивованих. У культивованих мідіях бактерій Vibrio spp. виявлено не було. Загальна кількість АМБ, коліформних бактерій і бактерій E. coli у фаршированих мідіях, які продавалися у вуличних торговельних точках у серпні, перевищувала цей показник для фаршированих мідій, що продавалися в ресторанах у цей же час. У вересні бактерії E. coli не були виявлені в зразках фаршированих мідій, які продавалися як у ресторанах, так і у вуличних торговельних точках. У серпні та вересні вміст аеробних бактерій у зразках фаршированих мідій не перевищував допустимих граничних значень (6 ln КОЕ/г). Бактерії Vibrio spp. виявлено у всіх зразках фаршированих мідій, крім тих, які продавалися у вуличних торгових точках у вересні. Фаршировані мідії були приготовлені з диких мідій і загальний вміст АМБ, коліформних бактерій і бактерій E. coli у них перевищував вміст цих же бактерій у диких мідіях. Зроблено висновки, що бактерії E. coli не були виявлені в фаршированих мідіях, які продавалися в ресторанах в серпні та вересні, а бактерії Vibrio spp. були виявлені в 27 із 48 зразків фаршированих мідій, які продавалися в ресторанах і вуличних торговельних точках. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Kocatepe D. Microbiological investigation of wild, cultivated mussels (Mytilus galloprovincialis L. 1819) and stuffed mussels in Sinop – Turkey / D. Kocatepe, G. Taskaya, H. Turan, Y. Kaya // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 2. - С. 299-305. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_2_9. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |