Наукова періодика України Ukrainian food journal


Pogorilyy T. 
Non-stationary sucrose diffusion mass flow calculation for sucrose solution cells from the "larger sugar crystal–larger sugar crystal sucrose solution–less sugar crystal sucrose solution–smaller sugar crystal–massecuite" system cells depending on the boiling sugar massecuite time / T. Pogorilyy // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 2. - С. 350-367. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_2_13
Запропоновано один із наступних етапів створення математичної моделі процесу кристалізації сахарози. Для одержання величин нестаціонарних дифузійних масових потоків сахарози для комірок міжкристальних розчинів сахарози розв'язано одночасно систему з скми нестаціонарних задач теплопровідності для кожної окремої області зі сталими та змінними теплофізичними коефіцієнтами, а також три окремих нестаціонарних задачі дифузійного масообміну для чотирьох областей міжкристального розчину сахарози зі сталими та змінними коефіцієнтами дифузійного масообміну за допомогою числових методів (метод контрольного об'єму). Для десяти випадків відносного часу уварювання цукрового утфелю <$E tau "/" tau>ц (<$E tau "/" tau>ц = 0,15; 0,2; 0,3; 0,4; 0,5; 0,6; 0,7; 0,8; 0,9; 1,0) на основі одночасного розв'язку чотирьох систем нестаціонарних диференціальних рівнянь у частинних похідних параболічного типу (перша система - для нестаціонарної задачі теплопровідності; та три системи - для нестаціонарних задач дифузійного масообміну) знайдено розподіл нестаціонарних дифузійних масових потоків сахарози для областей міжкристальних розчинів сахарози всієї розглянутої системи комірок. Вперше на основі проведених розрахунків встановлено, що процес перетікання розчиненої сахарози з комірки міжкристального розчину одного кристала в комірку міжкристального розчину сахарози іншого кристала дійсно відбувається і в якому напрямку він відбувається. Також вперше одержану кількісну величину дифузійного масового потоку сахарози між областями, що представляють комірками міжкристальних розчинів різних кристалів цукру. За відносного часу уварювання цукрового утфеля <$E tau "/" tau>ц = 0,15 відбувається перенесення речовини (сахарози) з області 4 лівої комірки міжкристального розчину кристалу 2 в область 3 правої комірки міжкристального розчину кристалу 1. Приблизно в за <$E tau>к = 2 с досягається їх мінімум. Починаючи з моменту часу <$E tau>к = 2,58 с для варіанта розрахунку зі сталими теплофізичними коефіцієнтами ситуація змінюється на протилежну, тобто перенесення сахарози відбувається вже з області 3 в область 4. За всіх же змінних теплофізичних характеристиках перенесення сахарози за час перебування системи комірок в нагрівальній трубці все ще відбувається з області 4 в область 3, а під час виходу системи комірок із нагрівальної трубки прагне до нуля, тобто, є практично відсутньою. Отже, в цьому випадку одержали чітко виражений мінімум дифузійного масового потоку. За відносного часу уварювання цукрового утфеля <$E tau "/" tau>ц = 1,0 одержали чітко виражений мінімум і максимум як для сталих, так і для всіх змінних теплофізичних характеристик.
  Повний текст PDF - 913.819 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Pogorilyy T.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Pogorilyy T. Non-stationary sucrose diffusion mass flow calculation for sucrose solution cells from the "larger sugar crystal–larger sugar crystal sucrose solution–less sugar crystal sucrose solution–smaller sugar crystal–massecuite" system cells depending on the boiling sugar massecuite time / T. Pogorilyy // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 2. - С. 350-367. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_2_13.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського