Наукова періодика України Ukrainian food journal


Turker I. 
Enhancement of microbial transglutaminase production from Streptomyces sp. / I. Turker, G. Domurcuk, M. Tokatli, H. Isleroglu, B. Koc // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 2. - С. 306-313. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_2_10
З метою подальшого створення моделі для майбутніх досліджень на тему використання мікробної трансглютамінази вивчено методи оптимізації виробництва мікробної трансглютамінази (МТГ). Вплив температури, pH, середовища і типу штаму досліджено з метою визначення максимальної активності ферментів. Для виробництва МТГ відібрано 5 різних штамів: Streptomyces mobaraensis (NRRL B-3729), S. ladakanum (NRRL ISP-5587), S. lividans (NRRL B-12275), S. sioyaensis (NRRL B-5408) і S. platensis (NRRL B-5486). Процес ферментації проходив у двох ферментаційних середовищах - глюкозно-крохмальному та соєвому, які характеризувалися різними показниками pH і температури (6,0; 7,0; 8,0 pH і 20; 30; 40 <^>oC). Активність МТГ визначалася протягом 28 днів за допомогою колориметричного методу. Бактерії S. mobaraensis, S. ladakanum і S. lividans продемонстрували більш високі темпи зростання, ніж S. sioyaensis і S. platensis. Отже, для виробництва ферментів обрано бактерії S. mobaraensis, S. ladakanum і S. lividans. За значень pH 6,0 найвища активність ферментів (0,036 од/мл) була досягнута за 14 днів для бактерій S. mobaraensis в глюкозно-крохмальному середовищі за 30 <^>oC, а на 14-й день ферментації активність ферментів різко знизилася для всіх штамів бактерій. За значення pH 7,0 найвища активність ферментів була досягнута на 28-й день для бактерій S. mobaraensis за температури 30 <^>oC. За значення pH 8,0 МТГ не вдалося одержати в жодному живильному середовищі ні за якої температури. Для початкового значення pH 6,0 зростаючий рівень активності МТГ в глюкозно-крохмальному середовищі за різних температур (20, 30 і 40 <^>oC) був вищим, ніж у соєвому середовищі. Бактерії S. ladakanum and S. lividans не можуть виробляти МТГ за жодних умов. Бактерії S. mobaraensis показали найвищу ферментативну активність у порівнянні з іншими штамами. Глюкозно-крохмальне середовище є найбільш оптимальним для одержання МТГ. Зміна значень pH і температури впливає на активність ферментів. Найкращими умовами для одержання МТГ є рівень pH 6,0 і температура 30 <^>oC.
  Повний текст PDF - 478.654 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Turker I.
  • Domurcuk G.
  • Tokatli M.
  • Isleroglu H.
  • Koc B.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Turker I. Enhancement of microbial transglutaminase production from Streptomyces sp. / I. Turker, G. Domurcuk, M. Tokatli, H. Isleroglu, B. Koc // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 2. - С. 306-313. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_2_10.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського