Наукова періодика України | Ukrainian food journal | ||
Kyrychuk I. Two-stage whey treatment by nanofiltration and reverse osmosis / I. Kyrychuk, V. Myronchuk, Yu. Zmiievskіi, S. Holiachuk // Ukrainian food journal. - 2015. - Vol. 4, Issue 4. - С. 638-647. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2015_4_4_9 Враховуючи високий вміст лактози у сироватці та результати, одержані за розділення розчинів лактози на мембрані ОПМН-П, обгрунтовано доцільність концентрування молочної сироватки нанофільтрацією до вмісту сухих речовин у ній у межах 20 - 22 %. Під час концентрування сироватки спостерігали 2 стадії зниження питомої продуктивності: швидке зниження на початку процесу та подальше поступове. Перша стадія зумовлена забрудненням мембрани, а друга - концентраційною поляризацією, утворенням шару осаду та зростанням його товщини. Відповідно до аналізу одержаних залежностей питомої продуктивності та селективності зворотноосмотичної мембрани НаноРО від тиску встановлено, що раціональне значення тиску для проведення процесу концентрування пермеату після нанофільтрації молочної сироватки складає 3,0 МПа. За такого тиску питома продуктивність знизилася вдвічі зі зростанням концентрації розчину від 6 до 40 г/л, тоді як середня селективність за мінеральними речовинами та лактозою була 96,0 і 97,5 % відповідно. На підставі одержаних результатів запропоновано двоетапну схему перероблення молочної сироватки. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Kyrychuk I. Two-stage whey treatment by nanofiltration and reverse osmosis / I. Kyrychuk, V. Myronchuk, Yu. Zmiievskіi, S. Holiachuk // Ukrainian food journal. - 2015. - Vol. 4, Issue 4. - С. 638-647. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2015_4_4_9. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |