Наукова періодика України Ukrainian food journal


Penkina N. 
Research of the toxicological and pharmacological effects of new blends on the body of biological objects / N. Penkina, L. Tatar, G. Zaychenko, D. Lytkin // Ukrainian food journal. - 2015. - Vol. 4, Issue 4. - С. 577-586. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2015_4_4_3
Після внутрішньошлункового введення купажу в максимальній одноразовій для мишей дозі 36,1 г/кг упродовж 14 днів ознак інтоксикації у тварин не спостерігалося. Середня маса тварин (24,33 г) не виходила за межі фізіологічної норми та вірогідно не відрізнялася (p >> 0,05) від показників середньої маси тварин групи інтактного контролю (24,33 г). Масові коефіцієнти печінки (0,1г/10,0 г) у тварин інтактного контролю (38,567) і тих, яким уводили купаж (39,467), значно відрізнялися від печінки тварин, яким уводили пиво (42,867) і розчин етилового спирту (45,633), - це початок розвитку компенсаторних проявів, зокрема гіпертрофії органу. Купаж зменшує загальнотоксичний вплив алкоголю на організм тварин, та не викликав збільшення коефіцієнту маси печінки. Біохімічні дослідження гомогенату тканин печінки тварин, яким уводили купаж, показали що вміст у печінці дієнових кон'югатів (3,633 мкмоль/г), ТБК-реактантів (2,500 мкмоль/г), відновленого глутатіону (2,420 мкмоль/г) і каталази (0,163 мкмоль/хв-г) статистично не відрізнявся від показників у тварин інтактного контролю та перебував у межах фізіологічної норми. У групі тварин, яким уводили пиво, знижувався вміст відновленого глутатіону (2,267 мкмоль/г) і зменшувалася активність каталази (0,153 мкмоль/хв-г). У групі тварин, яким уводили розчин спирту, вірогідна зміна (p < 0,05): зростав вміст ТБК-реактантів (3,033 мкмоль/г), знижувався вміст відновленого глутатіону (2,333 мкмоль/г) і пригнічувалася активність каталази (0,157 мкмоль/хв-г).
  Повний текст PDF - 1.839 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Penkina N.
  • Tatar L.
  • Zaychenko G.
  • Lytkin D.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Penkina N. Research of the toxicological and pharmacological effects of new blends on the body of biological objects / N. Penkina, L. Tatar, G. Zaychenko, D. Lytkin // Ukrainian food journal. - 2015. - Vol. 4, Issue 4. - С. 577-586. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2015_4_4_3.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського