Наукова періодика України | Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільського господарства України | ||
Новохацький М. Про попередні результати досліджень впливу добрив Vega Agros на урожайність сої та її структуру / М. Новохацький, О. Бондаренко, І. Гусар // Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільського господарства України. - 2019. - Вип. 24. - С. 268-277. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ttar_2019_24_30 Мета дослідження - напрацювання системи основних складових інтенсифікації біологізованого агровиробництва Методи досліджень - теоретичні - аналіз і синтез наукової інформації з доступних літературних джерел; лабораторно-польові - проведення польових експериментів. За результатами проведених польових досліджень виявлено позитивний вплив досліджуваного препарату на показники структури врожайності та біологічну врожайність зерна сої. Застосування органічного добрива Vega Agros на посівах сої, в межах схеми наших дослідів, сприяло підвищенню рівня виживання рослин протягом вегетації. Слід зазначити, що вплив досліджуваного добрива на зміну густоти стояння рослин у посівах сої був доволі вагомий - різниця між дослідними і контрольними варіантами досягала 9,5 %. Рослини дослідних посівів були вищими (+6,6 % до контролю), мали товщі стебла (+6,5 %), більшу кількість стеблових вузлів (+11,9) та вузлів з бобами (+12,9 %). Але водночас дослідні рослини закладали боби нижче контрольних - висота закладання нижніх бобі на дослідних варіантах у середньому складала13,6, а в контрольних - 13,8 см. Кількість бобів у разі застосування органічного добрива Vega Agros зростало як на головному стеблі (+21,5 % до контролю), так і на бічних гілках (+39,0 % до контролю). А от кількість бічних гілок не змінювалась. Сої притаманна здатність за настання несприятливих для росту і розвитку рослин умов позбуватися частини плодоелементів. Це явище має назву "абортивність". Слід зазначити, що соя здатна позбуватися як частини бобів (абортивність бобів), так і частини насіння в бобах (абортивність насіння). Застосування органічного добрива Vega Agros не впливало на абортивність насіння на головному стеблі, але значно збільшувало цей показник у насіння, яке формувалося на бічних гілках (+161,1 % до контролю). Зважаючи на результатний показник вирощування будь-якої культури - біологічну врожайність зерна, - застосування органічного добрива Vega Agros сприятливо відображалося на цьому показнику сої в межах схеми наших дослідів: якщо посіви контрольних варіантів формували біологічний врожай зерна в середньому 25,6 ц/га, то на дослідних варіантах цей показник досягав 34,0 ц/га (+32,6 % до контролю). Висновки: за результатами досліджень дії рідкого органічного добрива Vega Agros на продуктивність посівів сої в 2018 році зроблено такі попередні узагальнювальні висновки: застосування рідкого органічного добрива Vega Agros у технології вирощування сої призводить, в основному, до покращення ключових показників структури врожайності та рівня біологічної врожайності. Зважаючи на особливості агрометеорологічних умов 2018 року та основи методики дослідної справи, для формування зважених наукових висновків і рекомендацій щодо впровадження органічного добрива Vega Agros у сільськогосподарське виробництво, дослідження його дії на продуктивність сої необхідно продовжити в 2019 - 2020 роках. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Новохацький М. Про попередні результати досліджень впливу добрив Vega Agros на урожайність сої та її структуру / М. Новохацький, О. Бондаренко, І. Гусар // Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільського господарства України. - 2019. - Вип. 24. - С. 268-277. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ttar_2019_24_30.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |