Наукова періодика України Сучасна гастроентерологія


Колеснікова О. В. 
Кишкова мікробіота і метаболічний синдром: що їх об’єднує? / О. В. Колеснікова // Сучасна гастроентерологія. - 2016. - № 2. - С. 61-70. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/SGastro_2016_2_9
Метаболічний синдром (МС) - один з поширених патологічних станів у світі. Це важливіш чинник, який зумовлює серцево-судинні та метаболічні ризики смертності. Персистенція хронічного запалення у разі МС - основа для виникнення патологічних процесів, об'єднаних поняттям МС, який є і причиною, і наслідком розвитку великої кількості його клінічних виявів. Розглянуто основні механізми, які зв'язують кишкову мікробіоту і МС. Показано вплив різних поліморфізмів Toll-подібних рецепторів на ризики розвитку МС за допомогою зміни складу кишкової мікробіоти. Кишковий дисбіоз зі зменшенням пропорції Bacteroidetes щодо Firmicutes характерний як для МС, так і для його складових нозологій. Припускають, що пребіотики і пробіотики можуть регулювати обмін речовин у разі МС, а також захворювань, пов'язаних з ним. Імовірно, в найближчому майбутньому це відіграватиме визначальну роль у розробці профілактичних і терапевтичних стратегій курації пацієнта з МС.
  Повний текст PDF - 1.185 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Колеснікова О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Колеснікова О. В. Кишкова мікробіота і метаболічний синдром: що їх об’єднує? / О. В. Колеснікова // Сучасна гастроентерологія. - 2016. - № 2. - С. 61-70. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/SGastro_2016_2_9.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Колеснікова Олена Вадимівна (медичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського