Наукова періодика України Прикарпатський вісник Наукового товариства імені Шевченка


Беш Л. В. 
Гіперчутливість до харчових додатків у дітей: аналіз причин виникнення та власний досвід діагностичного пошуку і клінічного спостереження / Л. В. Беш, О. І. Мацюра // Прикарпатський вісник НТШ. Пульс. - 2017. - № 8. - С. 30-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pvntsh_pul_2017_8_5
Наведено аналіз причин виникнення та власний діагностичний пошук гіперчутливості до харчових додатків у дітей. Харчові додатки - це речовини природного та штучного походження, спеціально внесені в харчові продукти для досягнення певних технологічних ефектів (кольору, стійкості до псування, збереження структури та зовнішнього вигляду). Відображено, що найчастіше "шкідливі" харчові додатки наявні у м'ясній, молочній і кондитерській продукціях, напоях, соусах, консервах, спеціях. Загрозливими щодо розвитку алергічних реакцій у дітей (дерматит, кропив'янка) серед барвників є такі: E 102 - тартразин, E 103 - алканін, E 104 - жовтий хіноліновий, E 105 - жовтий прозорий, E 110 - жовтий "захід сонця", E 111 - оранжевий альфа-нафтол, E 122 - кармуазин, E 123 - амарант, E 124 - понсо 4R, E 126 - понсо 6R. Поміж консервантів тригерами найчастіше виступають бензоати (E 210 - 219) і сульфіти (E 220 - 229), що можуть викликати розвиток кропив'янки, дерматиту, загострення бронхіальної астми, анафілаксію. На прикладі двох клінічних випадків показано спостереження за дітьми з розвитком важких алергічних реакцій, пов'язаних зі шкідливим впливом деяких харчових додатків (E 102 - тартразин і E 110 - жовтий "захід сонця"). Таким чином, необхідно вчити пацієнтів читати і правильно трактувати інформацію на упаковці про склад продуктів. Яскраво забарвлені харчові товари, продукти з інтенсивним запахом і довгим терміном зберігання часто є джерелом "шкідливих" харчових додатків. Чим довший перелік зі складом продукту на упаковці, тим більша ймовірність того, що в ньому містяться сумнівні інгредієнти.
  Повний текст PDF - 332.507 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Беш Л.
  • Мацюра О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Беш Л. В. Гіперчутливість до харчових додатків у дітей: аналіз причин виникнення та власний досвід діагностичного пошуку і клінічного спостереження / Л. В. Беш, О. І. Мацюра // Прикарпатський вісник НТШ. Пульс. - 2017. - № 8. - С. 30-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pvntsh_pul_2017_8_5.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Беш Леся Василівна (медичні науки)
  • Мацюра Оксана Іванівна (медичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського