Наукова періодика України Фізика низьких температур


Rozanova S. L. 
Influence of freezing down to 77.15 K on structure and antioxidant power of some proteins / S. L. Rozanova, S. V. Narozhnyi, O. A. Nardid // Физика низких температур. - 2017. - Т. 43, № 6. - С. 898-901. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/PhNT_2017_43_6_14
The purpose of the present work was to investigate influence of different freeze-thawing protocols on structure and antioxidant properties of isolated proteins. In our experiments we have studied human serum albumin, human hemoglobin and cytochrome C derived from equine heart frozen down to 77,15 K with 1 - 2 deg/min and 300 deg/min rate with following thawing on a water bath at 293,15 K. Native proteins were assumed as a control. Influence of freeze-thawing protocols on protein structure was investigated using spectrophotometric and fluorescent assays. Antioxidant activities of isolated proteins were estimated by their ability to reduce ABTS<^>+ radical. It has been established that unfolding derived from freeze-thawing exposure leads to protein antioxidant activity increasing while decreasing of such an activity may be connected with macromolecule aggregation. Character of freeze-thawing influence on antioxidant activity of proteins depends on molecule structure peculiarities and freezing protocols.
  Повний текст PDF - 415.686 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Rozanova S.
  • Narozhnyi S.
  • Nardid O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Rozanova S. L. Influence of freezing down to 77.15 K on structure and antioxidant power of some proteins / S. L. Rozanova, S. V. Narozhnyi, O. A. Nardid // Физика низких температур. - 2017. - Т. 43, № 6. - С. 898-901. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/PhNT_2017_43_6_14.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського