Наукова періодика України Проблеми економіки


Скрипник А. В. 
Перспективи досягнення світових стандартів споживання м’яса в Україні / А. В. Скрипник, М. А. Родина, Л. В. Воловоденко // Проблеми економіки. - 2014. - № 1. - С. 95-102. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pekon_2014_1_14
Проаналізовано можливі варіанти зростання рівня споживання м'ясопродуктів (яловичина, свинина, м'ясо птиці) протягом найближчих 6 років. Як базисний варіант розглядаються планові показники, що представлені Інститутом аграрної економіки та затверджені у "Стратегії розвитку аграрного сектору на період до 2020 року". На підставі часових рядів за споживанням м'ясопродуктів на інтервалі 2000 - 2012 рр. за допомогою методів економетричного аналізу побудовано прогноз споживання на 2020 р. Проведено порівняння одержаних показників з офіційними плановими показниками, на підставі яких зроблено висновок відносно необгрунтованості планових показників споживання яловичини, для досягнення яких повинно відбуватися щорічне 15 % зростання. Для уточнення рівня споживання м'ясопродуктів залежно від рівня доходів все населення було представлено у вигляді трьох груп: малозабезпечені (40 %), середньозабезпечені (30 %) та забезпечені (30 %), для кожної групи вирішувалася оптимізаційна задача максимізації калорійності корзини м'ясопродуктів, що споживається, за наявності бюджетних та виробничих (побудованих на прогнозі виробництва) обмежень. У результаті для кожної групи населення одержано оптимальні рішення, які суттєво відрізнялися складом та калорійністю. Крім того, показано, що для забезпечення цих продовольчих корзин потрібно довести обсяг імпорту яловичини до 210 тис. т, а не затребувані залишки свинини у обсязі 190 тис. т та м'яса птиці в обсязі 200 тис. т можуть бути експортовані за межі України.
  Повний текст PDF - 636.617 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Скрипник А.
  • Родина М.
  • Воловоденко Л.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Скрипник А. В. Перспективи досягнення світових стандартів споживання м’яса в Україні / А. В. Скрипник, М. А. Родина, Л. В. Воловоденко // Проблеми економіки. - 2014. - № 1. - С. 95-102. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pekon_2014_1_14.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Скрипник Андрій Васильович (економічні науки)
  • Воловоденко Леся Василівна (економічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського