Наукова періодика України | Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин | ||
Трач В. В. Вплив хімічної обробки яєчної шкаралупи на вміст продуктів пероксидного окиснення ліпідів в тканинах печінки перепелів та його корекція / В. В. Трач, В. В. Данчук // Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. - 2017. - Вип. 18, № 2. - С. 77-82. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ntbibt_2017_18_2_15 Наведено нові данні щодо інтенсивності пероксидного окиснення ліпідів у печінці перепелів породи фараон на різних етапах онтогенезу за хімічної обробки шкаралупи яєць та корекція цих показників вітаміном Е за введення його до раціону маточного поголів'я. Обробка яєць перепелів у період їх інкубації розчинами HCl, H2O2 та NaOCl сприяє збільшенню вмісту продуктів ПОЛ у печінці перепелів на різних періодах онтогенезу. Найбільший прооксидантний ефект чинить обробка перепелиних яєць розчином гіпохлориту натрію, дещо нижчий - пероксид гідрогену та найменший - хлорна кислота. Введення перепелам додатково до раціону вітаміну Е сприяє зниженню продуктів ПОЛ у печінці перепелів. Додаткове задавання до раціону маточного поголів'я вітаміну Е у дозі 20 мг/кг нівелює прооксидантний ефект обробки інкубаційних яєць різними хімічними розчинами, зокрема, вміст продуктів ПОЛ у тканинах печінки 14-добових ембріонів менше на 13 - 22 % відносно показників перепелів, отриманих від маточного поголів'я, яким задавали комбікорм із стандартним вмістом токоферолу. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Трач В. В. Вплив хімічної обробки яєчної шкаралупи на вміст продуктів пероксидного окиснення ліпідів в тканинах печінки перепелів та його корекція / В. В. Трач, В. В. Данчук // Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. - 2017. - Вип. 18, № 2. - С. 77-82. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ntbibt_2017_18_2_15.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |