Наукова періодика України Наукоємні технології


Петрусенко В. П. 
Оцінка радіаційних ризиків при вживанні хлібобулочних виробів зі вмістом стронцію та цезію / В. П. Петрусенко, Т. І. Дмитруха // Наукоємні технології. - 2019. - № 1. - С. 77-81. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nt_2019_1_12
Проаналізовано актуальність дослідження та значення оцінки екологічного ризику, зокрема радіаційного. Радіаційна безпека в наш час є однією з найважливіших завдань забезпечення безпеки життєдіяльності. З розвитком ядерної енергетики в багатьох країнах світу вона стала реальною загрозою радіоактивного забруднення навколишнього природного середовища та середовища проживання людини. Тому кількісна оцінка радіаційних ризиків дозволяє не лише оцінювати ступінь небезпеки для здоров'я людини, але і визначати необхідність проведення необхідних контрзаходів для зменшення екологічних ризиків. Розглянуто визначення екологічних ризиків від вживання хлібобулочних виробів з вмістом радіонуклідів цезію-137 і стронцію-90. Ці радіонукліди мають тривалий період напіврозпаду, а їхня наявність у продуктах харчування, грунтах та воді є актуальною для території України. Надано стислу характеристику радіонуклідів цезію-137 і стронцію-90, основні джерела та шляхи потрапляння в навколишнє середовище та до організму людини. Для визначення відповідного радіаційного ризику використано коефіцієнти внутрішнього опромінення для вибраних радіонуклідів. При оцінюванні радіоекологічної небезпеки основним критерієм є доза для населення - за нею можна прогнозувати ризик наслідків опромінення. Для цього було підраховано індивідуальну та колективну дозу внутрішнього опромінення. На основі цих підрахунків при вибраних рівнях вмісту радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 визначені колективні ризики, які визначають колективну тривалість життя певної кількості населення та середню втрату тривалості життя. Вибір оптимальної стратегії проведення контрзаходів на забруднених територіях повинен грунтуватися на аналізі негативних наслідків та ризиків, тому кількісна оцінка ризиків є одним із етапів забезпечення екологічної безпеки.
  Повний текст PDF - 475.411 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Петрусенко В.
  • Дмитруха Т.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Петрусенко В. П. Оцінка радіаційних ризиків при вживанні хлібобулочних виробів зі вмістом стронцію та цезію / В. П. Петрусенко, Т. І. Дмитруха // Наукоємні технології. - 2019. - № 1. - С. 77-81. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nt_2019_1_12.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Петрусенко Валентина Павлівна (культурологія)
  • Петрусенко Валентина Павлівна (медичні науки)
  • Дмитруха Тетяна Іллівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського