Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Черевко О. І. 
Оцінка тепломасообмінного обладнання шляхом імітаційного моделювання / О. І. Черевко, О. А. Маяк, С. М. Костенко, А. М. Сардаров // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 64-73. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_8
Основним теплообмінним процесом запропонованого способу виробництва концентрованих продуктів з овочевої сировини є уварювання соку у вакуум-випарному апараті (ВВА) періодичної дії з удосконаленою конструкцією парової мішалки та сушіння відокремлених вичавків у вакуумній вібраційній сушарці. Мішалка є спіральною металевою трубчастою конструкцією з можливістю підведення в її порожнину пари. У результаті проведених експериментів досліджено залежність коефіцієнта тепловіддачі від числа обертів розробленої мішалки, аналіз якої надав змогу визначити ефективність використання нової конструкції перемішувального пристрою. Шкребки розташовані на спіралі таким чином, що вони блокують один одного під час руху. При обертанні змішувача шкребки переміщуються, утворюючи гвинтову поверхню, що запобігає прилипанню виробу, усуває застійні зони, в результаті чого забезпечується температурне вирівнювання та рівномірний перебіг процесу. У результаті експериментів досліджено залежність коефіцієнта тепловіддачі від кількості обертів розробленого змішувача, що надало змогу визначити ефективність використання нової конструкції змішувача. Це стало практичним підгрунтям системно-динамічного моделювання зміни температурного поля під час уварювання овочевого соку. Результати імітаційного моделювання отримано з використанням програмного комплексу системного аналізу Vensim. Тривалість реального виходу на стаціонарний режим нагрівання контролювалася експериментально за умови використання ВВА. Розроблено імітаційну модель процесу сушіння, яка показала, що продуктивність вібровакуумного сушіння є вищою, ніж вібросушіння у 1,67 разу, тобто на 67 %, тож застосування вакуумування під час сушіння є доцільним. Результати фізичного та імітаційного моделюванн доводять перспективність використання засобів системного аналізу для досліждення тепломасообмінних процесів.
  Повний текст PDF - 486.073 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Черевко О.
  • Маяк О.
  • Костенко С.
  • Сардаров А.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Черевко О. І. Оцінка тепломасообмінного обладнання шляхом імітаційного моделювання / О. І. Черевко, О. А. Маяк, С. М. Костенко, А. М. Сардаров // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 64-73. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_8.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Черевко Олександр Іванович (технічні науки)
  • Маяк Ольга Анатоліївна (технічні науки)
  • Костенко Станіслав Миколайович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського