Наукова періодика України | Наукові праці Національного університету харчових технологій | ||
Пирог Т. П. Нетрадиційні продуценти поверхнево-активних речовин / Т. П. Пирог, А. О. Мартинюк, Ю. М. Пенчук, Ф. В. Мучник // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 15-30. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_4 Нині поверхнево-активні речовини (ПАР) мікробного походження через ряд переваг (низька токсичність, біодеградабельність, стабільність у широкому діапазоні рН і температури) є конкурентоспроможними на ринку хімічних сполук. Такі переваги, а також унікальні біологічні властивості (антимікробна та антиадгезивна активність, здатність до руйнування біоплівок) роблять їх потенційними для використання у харчовій, фармацевтичній промисловості, сільському господарстві та медицині. Дотепер більшість продуцентів мікробних ПАР (зокрема трегалозо- та рамноліпідів) була ізольована із забруднених ксенобіотиками (здебільшого нафта чи інші вуглеводні) екосистем. Проте останніми роками істотно підвищився інтерес до нетрадиційних продуцентів біологічно активних речовин, які під час виживання в специфічних, часто наближених до екстремальних, місцях існування синтезують метаболіти з унікальними властивостями. Так, ізольовані з засолених грунтів чи морських екосистем мікроорганізми синтезують ПАР, фізико-хімічні властивості яких (поверхневий і міжфазний натяг, індекс емульгування) є стабільними у широкому діапазоні концентрацій натрій хлориду (до 10 - 30 %), температури (4 - 100 <^>o Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Пирог Т. П. Нетрадиційні продуценти поверхнево-активних речовин / Т. П. Пирог, А. О. Мартинюк, Ю. М. Пенчук, Ф. В. Мучник // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 15-30. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_4. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |