Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Юкало В .Г. 
Характеристика молекулярних мас продуктів протеолізу концентрату сироваткових білків, отриманих за дії панкреатину / В .Г. Юкало, К. Є. Дацишин, Г. М. Семенишин // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 233-239. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_27
Дослідження останніх десятиліть свідчать про те, що цінність білків сироватки молока пов'язана з їх біологічною активністю, що може проявлятися на рівні численних біоактивних пептидів (БАП). Такі пептиди впливають на функції травної, серцево-судинної, нервової та імунної систем організму. Проте при використанні протеолізу в технологічних процесах переробки сироватки не завжди забезпечуються умови для утворення природних БАП. Можливість утворення природних БАП тісно пов'язана зі ступенем протеолізу їх окремих протеїнів-попередників, а також молекулярно-масовим розподілом отриманих продуктів протеолізу. Як субстрат для проведення протеолізу використано концентрат сироваткових білків (КСБ). Фракційний склад білків КСБ визначено за допомогою експрес-електрофорезу в анодній системі однорідного поліакриламідного гелю (ПАГ). Протеоліз 15 % КСБ проведено за фізіологічних умов (pH 7,9; 37 <^>oC) за співвідношення E:S = 1:20. Для характеристики молекулярно-масового розподілу відбирали зразки через 120 хв протеолізу. На цей момент кількість продуктів протеолізу, що не осаджуються 5-відсотковою трихлороцтовою кислотою становить більше 70 %. Для проведення гель-фільтрації продуктів протеолізу КСБ були вибрані 3 типи сефадексів: сефадекс G-10 (0 - 700 Да), сефадекс G-25 (1000 - 5000 Да) і сефадекс G-50 (1500 - 30 000 Да). Перед гель-фільтрацією у відібраних взірцях осаджували нерозщеплені білки та поліпептиди трихлороцтовою кислотою. Застосування комбінації сефадексів G-10, G-25 і G-50 при гель-фільтрації продуктів протеолізу КСБ панкреатином у фізіологічних умовах надає змогу виділити 5 діапазонів пептидів і поліпептидів за молекулярними масами. До двох із них (0 - 700 і 700 - 1500 Да) входять майже 40 % усіх продуктів протеолізу, які можуть містити близько 80 % усіх відомих БАП із протеїнів сироватки молока.
  Повний текст PDF - 374.758 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Юкало В.
  • Дацишин К.
  • Семенишин Г.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Юкало В .Г. Характеристика молекулярних мас продуктів протеолізу концентрату сироваткових білків, отриманих за дії панкреатину / В .Г. Юкало, К. Є. Дацишин, Г. М. Семенишин // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 233-239. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_27.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Юкало Володимир Глібович (1957–) (біологічні науки)
  • Дацишин Катерина Євгенівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського