Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Сухенко В. Ю. 
Розробка комплексної харчової добавки на основі тваринної та рослинної сировини для м’ясних продуктів / В. Ю. Сухенко, О. А. Штонда, Н. М. Сонько, Л. М. Шевчук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 226-232. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_26
Наведено результати органолептичних досліджень, основних функціонально-технологічних і структурно-механічних властивостей харчової добавки (ХД). ХД є сумішшю таких складових: альгінату натрію, соєвої клітковини та сироваткового білка. Дослідженню підлягали експериментально-встановлені зразки ХД на основі тваринної (ТС) і рослинної сировини (РС), виготовлені шляхом ретельного змішування сухих складових у певному співвідношенні масових частин, які здатні створювати міцні структурні системи. Кожна складова суміші має свою функціональність для м'ясного продукту в цілому. Комплексна ХД на основі ТС і РС є порошкоподібною, однорідною сипучою масою без сторонніх домішок, що забезпечує її введення до складу рецептури м'ясних продуктів у вигляді порошкоподібного продукту, коли гідратація відбувається безпосередньо при змішуванні та утворенні фаршу. Розроблено оптимальні співвідношення складових суміші та виділено 9 дослідних зразків, які розподілено на 3 дослідні підгрупи, до кожної з яких віднесено по 3 зразки. Встановлено, що ХД на основі ТС і РС має високі показники волого- та жироутворювальної здатності. Дослідження структурно-механічних властивостей з іншими технологічними показниками надали змогу визначити рецептурний склад композиції для отримання стабільних текстурованих гелів при гідратації. Аналіз отриманих результатів доводить, що використання ХД на основі ТС і РС для застосування в м'ясній промисловості має технологічні перспективи.
  Повний текст PDF - 330.428 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Сухенко В.
  • Штонда О.
  • Сонько Н.
  • Шевчук Л.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Сухенко В. Ю. Розробка комплексної харчової добавки на основі тваринної та рослинної сировини для м’ясних продуктів / В. Ю. Сухенко, О. А. Штонда, Н. М. Сонько, Л. М. Шевчук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 226-232. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_26.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Сухенко Владислав Юрійович (1974–) (технічні науки)
  • Сухенко Вікторія Юріївна (технічні науки)
  • Штонда Оксана Анатоліївна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського