Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Сімахіна Г. О. 
Нові виклики перед харчовою промисловістю України в стратегії поліпшення національного здоров’я / Г. О. Сімахіна // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 197-205. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_23
За нинішніх екологічних умов (забруднення довкілля, техногенні катастрофи, результати необдуманої діяльності людей) біосфера як середовище життя для людини та єдине джерело ресурсів втрачає свою здатність до самоочищення та з часом може поставити населення планети на межу екологічної катастрофи. Тому особливого значення набувають харчові продукти, які містять сполуки, здатні захистити організм людини від негативних чинників довкілля. Практично всім харчовим продуктам, що їх традиційно споживає населення, можна надати функціональних властивостей і таким чином зробити нашу їжу нашими ліками, як мріяв про це ще Гіппократ. Для цього необхідно знаходити природні джерела найбільш ефективних функціональних інгредієнтів; дослідити властивості різних біологічно активних компонентів їжі (вітамінів, мінеральних елементів, полісахаридів, амінокислот, жирів тощо) і розробити нові технології отримання оздоровчих харчових продуктів, у тому числі для спецконтингентів, які працюють за екстремальних умов. Сучасна медицина однозначно стверджує, що здоров'я людини перебуває поза сферою впливу медицини та найбільшою мірою залежить від якості та структури харчування. Тому відповідальність за національне здоров'я покладається на харчову промисловість і її принципово нову галузь - індустрію здорового харчування. Мета роботи - узагальнення сучасних відомостей про роль харчових продуктів у забезпеченні високих стандартів здоров'я та якості життя населення України; формулювання основних завдань, які постали перед вітчизняною харчовою промисловістю відповідно до потреб створення продукції оздоровчого призначення, рекомендацій експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я з точки зору проблемно-орієнтованого підходу до втілення основних принципів харчування XXI ст.: якість, ефективність, безпека.
  Повний текст PDF - 305.092 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Сімахіна Г.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Сімахіна Г. О. Нові виклики перед харчовою промисловістю України в стратегії поліпшення національного здоров’я / Г. О. Сімахіна // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 197-205. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_23.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Сімахіна Галина Олександрівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського