Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Дробот В. І. 
Перспектива збагачення безглютенових хлібобулочних виробів казеїном / В. І. Дробот, Ю. С. Сорочинська, А. М. Грищенко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 117-124. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_14
Акцентовано увагу на значенні білків із повноцінним амінокислотним складом у харчуванні. Підкреслено необхідність забезпечення організму білками згідно зі встановленими нормами добової потреби в цьому інгредієнті їжі. Відмічено, що безглютенові вироби (БГВ) із крохмалів або суміші крохмалів і борошна безглютенових культур - рисового, кукурудзяного - містять всього 1,0 - 1,8 % білка, що свідчить про необхідність збагачення цих видів виробів високобілковою сировиною. Встановлено доцільність збагачення традиційних хлібобулочних виробів молочним білком - казеїном, як найбільш повноцінним за амінокислотним складом. Мета роботи - визначення впливу казеїну на перебіг технологічного процесу та якість БГВ із крохмале-соргової суміші (КСС), беручи до уваги, що борошно сорго містить майже вдвічі більше білка, ніж рисове та кукурудзяне. Визначення проведено шляхом пробного випікання, застосовуючи загальноприйняті методи контролю технологічного процесу та якості виробів. Встановлено, що за наявності казеїну незначно зменшується інтенсивність бродіння та газоутримувальна здатність тістової системи, подовжується тривалість вистоювання тістових заготовок. За умови включення до рецептури 5,0 - 7,0 % казеїну до маси КСС хліб має належні органолептичні та фізико-хімічні показники якості. За більшої кількості казеїну погіршується стан поверхні та еластичність м'якушки. Ступінь збереження свіжості збагаченого казеїном хліба покращується. Результатом проведених досліджень є встановлення доцільності використання казеїну в кількості 5 - 7 % до маси КСС, що забезпечує у виробах вміст білка в кількості 5,3 - 6,5 % належної якості продукції.
  Повний текст PDF - 306.805 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Дробот В.
  • Сорочинська Ю.
  • Грищенко А.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Дробот В. І. Перспектива збагачення безглютенових хлібобулочних виробів казеїном / В. І. Дробот, Ю. С. Сорочинська, А. М. Грищенко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 117-124. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_14.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Дробот Віра Іванівна (технічні науки)
  • Сорочинська Юлія Сергіївна (технічні науки)
  • Грищенко Анна Миколаївна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського