Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Осадчук О. П. 
Теоретичні основи сутності якості як соціально-економічної категорі / О. П. Осадчук, В. М. Майстренко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 4. - С. 51-56. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_4_7
Поняття "якість" як соціально-економічна категорія набуває широкого використання та вжитку ще з часів різних історичних епох. Із розвитком суспільства та становленням економіки як самостійної науки активізувалися наукові пошуки та дослідження у сфері визначення найповнішого та єдино правильного підходу до тлумачення змісту досліджуваного поняття. Широке застосування категорії "якість" у різних сферах суспільної діяльності та науковий інтерес до визначення її сутності сприяли появі значної кількості трактувань, що всебічно розкривають її зміст і значення. З огляду на це виявлення та дослідження головного ідейного змісту поняття "якість" здійснювалося на підставі визначення основних аспектів шляхом узагальнення теоретичних формулювань, представлених всесвітньо відомими філософами, основоположниками теорії управління якістю та вітчизняними науковцями. Основними аспектами категорії "якість", що визначають її ідейний зміст, є: відповідність встановленим вимогам; задоволення споживчих потреб; ефективність виробничих процесів; сукупність властивостей, необхідних для задоволення явних і передбачуваних потреб; ступінь відповідності вимогам; співвідношення між витратами та потребами; безпечність для здоров'я та життя людини. Дослідження термінологічної сутності категорії "якість" з позиції різних наукових підходів надало змогу виокремити основні її ознаки, які вказують на приналежність досліджуваної дефініції до розряду соціально-економічних понять.
  Повний текст PDF - 323.875 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Осадчук О.
  • Майстренко В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Осадчук О. П. Теоретичні основи сутності якості як соціально-економічної категорі / О. П. Осадчук, В. М. Майстренко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 4. - С. 51-56. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_4_7.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського