Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Скроцький С. О. 
Ідентифікація сольвентогенних бактерій Clostridium beijerinckii, Clostridium аcetobutylicum, ізольованих з природних джерел / С. О. Скроцький, Л. А. Хоменко, О. М. Василюк, Л. Б. Зелена, С. І. Войчук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 4. - С. 41-50 . - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_4_6
Досліджено анаеробні сольвентогенні бактерії (СГБ) (тобто такі, що утворюють розчинники бутанол, ацетон, етанол). Проведено ідентифікацію природних ізолятів СГБ із різних еконіш. Відібрано 4 активні штами-продуценти ацетону-бутанолу-етанолу за здатністю до утворення ацетону (3,8 - 5,0 г/л). Вивчено морфологічні зміни клітин штамів роду Clostridium із використанням електронного мікроскопа. Показано, що вегетативні клітини мають форму прямих коротких або довгих паличок із закругленими кінцями (середній розмір від 0,6 +- 1,5 до 2,4 +- 6,7 мкм), що розміщені поодиноко або утворюють пари. У кінці експоненційної фази росту паличковидні клітини починають накопичувати гранульозу, а форма клітини змінюється на сигаровидну (форму клостридій). Усі штами були рухливими (мали джгутики). Виявлено, що всі штами засвоювали моноцукри: арабінозу, галактозу, глюкозу, галактозу, лактозу, мальтозу, ксилозу, манозу, сахарозу, рафінозу, трегалозу, фруктозу, але не гліцерин, рибозу, сорбіту. Утворювали індол, уреазу, ліпазу, лецитіназу. Досліджені штами в анаеробних умовах утворюють н-бутиловий спирт, ацетон, етанол і виділяють вуглекислий газ і водень у процесі культивування на середовищі з 6 % ячмінним, житнім, кукурудзяним заторами та на середовищі Рушмана. На підставі фенотипових і генетичних досліджень ізолятів, які показали максимальну продукцію бутанолу, проведено ідентифікацію та встановлено, що штам ІМВ В-7807 належить до виду Clostridium acetobutylicum, а штами ІМВ В-7701, ІМВ В-7702, ІМВ В-7806 до виду Clostridium beijerinkii. Послідовності 16S рДНК бактеріальних ізолятів, використаних у процесі дослідження, були депоновані в базах даних GenBank.
  Повний текст PDF - 458.003 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Скроцький С.
  • Хоменко Л.
  • Василюк О.
  • Зелена Л.
  • Войчук С.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Скроцький С. О. Ідентифікація сольвентогенних бактерій Clostridium beijerinckii, Clostridium аcetobutylicum, ізольованих з природних джерел / С. О. Скроцький, Л. А. Хоменко, О. М. Василюк, Л. Б. Зелена, С. І. Войчук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 4. - С. 41-50 . - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_4_6.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського