Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Соколенко А. І. 
Термодинамічне визначення параметрів фазових переходів в умовах вакуумних технологій / А. І. Соколенко, І. Ф. Максименко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 4. - С. 138-148. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_4_16
Наведено інформацію про сучасні технології застосування вакуумної обробки середовищ у процесах фазових переходів у режимах випарювання, кристалізації, сушіння тощо та за пакування харчової продукції. Загальним у названих технологіях є спільне підгрунтя, яке стосується залежностей між тиском і температурою фазових переходів. Останнє призвело до створення дискретно-імпульсних технологій, замкнених енергетичних контурів, методів інтенсифікації масо- та енергообмінних процесів тощо. Теоретично обгрунтовано параметри перехідних процесів за змінних тисків у рідинних середовищах харчових виробництв. Визначено відмінності технологій вакуумної обробки середовищ на основі закономірностей фазових переходів, енергетичних і матеріальних балансів за умов адіабатних процесів. Узагальнено сучасні напрями поєднання вакуумних та інших фізичних методів оброблення харчових середовищ з метою одержання та стабілізації асептичних станів. Визначено можливість оцінок меж термодинамічних трансформацій складових середовищ із використанням табличних даних води та водяної пари та співвідношень щодо адіабатного стискання газів. З'ясовано, що для зони вологої насиченої пари визначення аналогів показників адіабат потребує нової запропонованої розрахункової моделі. Наведено дані щодо енергетичних витрат на стискання вторинної пари та ефективності енергетичної рекуперації. Перехідні процеси вакуумного упаковування продукції пов'язані зі змінною динамікою тисків і температур рідинної та парової фаз, закономірності перебігу яких потребують подальших досліджень.
  Повний текст PDF - 410.115 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Соколенко А.
  • Максименко І.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Соколенко А. І. Термодинамічне визначення параметрів фазових переходів в умовах вакуумних технологій / А. І. Соколенко, І. Ф. Максименко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 4. - С. 138-148. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_4_16.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Соколенко Анатолій Іванович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського