Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Гіренко Н. І. 
Економічна ефективність виробництва напівфабрикату "Фарш з м’ясом птиці та рослинними гідробіонтами" / Н. І. Гіренко, Д. П. Крамаренко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 4. - С. 93-101. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_4_11
Показано сутність економічної ефективності виробництва та реалізації напівфабрикату "Фарш з м'ясом птиці та рослинними гідробіонтами" (ФМПРГБ). Економічно обгрунтовано доцільність виробництва в межах господарських підприємств напівфабрикату "ФМПРГБ". Для оцінки економічної ефективності виробництва ФМПРГБ розраховано прогнозну рентабельність реалізації продукції. Проведено розрахунок собівартості виробництва одиниці нової продукції за встановленими номенклатурою статтями витрат. Наведено ряд формул, що надають змогу визначити зміну обсягу реалізації продукції за рахунок збільшення якості, прибуток від реалізації продукції. Проведено розрахунок постійних і змінних витрат на виробництво 1 т напівфабрикату. Розроблено методику розрахунків рівнів рентабельності реалізованої продукції. Розраховано собівартість виробництва та відпускну ціну напівфабрикату "ФМПРГБ". Аналізуючи проведені розрахунки економічної ефективності виробництва напівфабрикату для других страв, можна зробити висновок, що виробництво нової продукції є економічно ефективним. Про це свідчить розрахований рівень рентабельності, який вищий за середній рівень, що склався на ринку, на 5 % (розрахований рівень рентабельності дорівнює 25 %, а середній рівень рентабельності на ринку - 20 %), що надає змогу підприємству не тільки зміцнити свої позиції, але й підвищити прибутковість, навіть якщо порівняти з запланованими показниками ефективності. Дані, отримані в результаті розрахунків, підтверджують, що нова продукція - напівфабрикат "ФМПРГБ" - матиме попит на ринку завдяки своїм якісним властивостям та наявності економічного ефекту від реалізації продукції.
  Повний текст PDF - 413.902 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Гіренко Н.
  • Крамаренко Д.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Гіренко Н. І. Економічна ефективність виробництва напівфабрикату "Фарш з м’ясом птиці та рослинними гідробіонтами" / Н. І. Гіренко, Д. П. Крамаренко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 4. - С. 93-101. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_4_11.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Гіренко Наталія Ігорівна (технічні науки)
  • Крамаренко Дмитрий Павлович (технічні науки)
  • Крамаренко Дмитрий Павлович (технічні науки)
  • Крамаренко Дмитро Павлович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського