Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Лич І. В. 
Імуномодулювальні та антибактеріальні властивості препарату на основі біологічно активних білкових фрагментів молозива / І. В. Лич, А. В. Моцар, К. І. Солошенко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 3. - С. 49-58. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_3_8
Досліджено функціональну активність фагоцитарних клітин на моделі фагоцитів під впливом препарату на основі біологічно активних білкових фрагментів молозива корів. Визначено такі показники, як відсоток фагоцитозу ВФ (відсоток клітин, які захопили бактеріальні клітини) та фагоцитарне число ФЧ (середня кількість частинок, яку поглинула одна фагоцитувальна клітина). Описано антибактеріальні властивості молозива корів, встановлено мінімальні інгібуючі концентрації препарату на основі біологічно активних білкових фрагментів молозива корів різної концентрації білків та мінімальні інгібуючі концентрації препарату на основі біологічно активних білкових фрагментів молозива корів у комбінації з лікарською речовиною. Визначення антибактеріальних властивостей біологічно активних білкових фрагментів молозива відбувалося за показником мінімально інгібувальної концентрації (МІК) на основі методу серійних поступових двократних розведень у рідкому середовищі. Дослідження імуномодулюючих властивостей суміші біологічно активних білкових фрагментів молозива проводилось за умов in vitro з використанням фагоцитів крові здорових щурів. Дослідження біологічно активних білкових компонентів коров'ячого молозива надає змогу детально вивчити роль молозива у неспецифічному імунному антибактеріальному захисті організму та створити на їх основі продукти функціонального призначення, що здатні стимулювати розвиток власної імунної системи новонародженого, захищати його організм від вторгнення хвороботворних агентів і від різних харчових алергій.
  Повний текст PDF - 445.232 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Лич І.
  • Моцар А.
  • Солошенко К.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Лич І. В. Імуномодулювальні та антибактеріальні властивості препарату на основі біологічно активних білкових фрагментів молозива / І. В. Лич, А. В. Моцар, К. І. Солошенко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 3. - С. 49-58. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_3_8.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського