Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Вороненко А. А. 
Синтез екзополісахариду етаполану на суміші меляси та соняшникової олії залежно від способу підготовки меляси / А. А. Вороненко, М. О. Івахнюк, Т. П. Пирог // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 3. - С. 42-48. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_3_7
Досліджено можливість заміни рафінованої соняшникової олії у суміші з мелясою на різні типи відпрацьованої олії (після смаження м'яса, картоплі, овочів і змішаної після приготування різних страв) для біосинтезу мікробного екзополісахариду (ЕПС) етаполану. Одержані результати є основою для розробки універсальної технології одержання етаполану на суміші промислових відходів, незалежної від типу та постачальника відпрацьованої олії.Досліджено вплив способу підготовки меляси (обробка розчином сульфатної кислоти перед стерилізацією для розкладання сахарози до моносахаридів з подальшою нейтралізацією після гідролізу або без нейтралізації) на синтез екзополісахариду етаполану штамом Acinetobacter sp. IMB B-7005 на суміші цього субстрату та рафінованої (або змішаної відпрацьованої соняшникової олії). Концентрацію етаполану визначали за ваговим методом після осадження ізопропанолом. Екзополісахарид-синтезувальну здатність розраховували як відношення концентрації полісахариду до концентрації біомаси. Встановлено, що використання нейтралізованої після стерилізації меляси в суміші з рафінованою олією супроводжувалося підвищенням кількості синтезованого етаполану у 1,15 - 1,25 разу у порівнянні із застосуванням звичайної гідролізованої меляси. У разі заміни рафінованої олії на різні партії змішаної відпрацьованої (після смаження м'яса, картоплі, цибулі, сиру; "Rocker Pub", Київ) показники синтезу етаполану практично не відрізнялися від таких на суміші меляси та рафінованого субстрату. Найвища концентрація синтезованого полісахариду (15,3 - 16,0 г/л) досягалася за концентрації нейтралізованої меляси та змішаної відпрацьованої олії у суміші 3,0 % та використання інокуляту, вирощеного на відповідній олії. Водночас найвища екзополісахарид-синтезувальна здатність (3,6 г екзополісахариду/г біомаси) спостерігалася за нижчої (1,5 %) концентрації моносубстратів у суміші та використання не нейтралізованої після гідролізу меляси. Одержані результати підтверджують можливість розробки універсальної технології одержання етаполану на суміші меляси та змішаної відпрацьованої (пересмаженої) соняшникової олії.
  Повний текст PDF - 344.75 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Вороненко А.
  • Івахнюк М.
  • Пирог Т.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Вороненко А. А. Синтез екзополісахариду етаполану на суміші меляси та соняшникової олії залежно від способу підготовки меляси / А. А. Вороненко, М. О. Івахнюк, Т. П. Пирог // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 3. - С. 42-48. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_3_7.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського