Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Костенко Є. Є. 
Дослідження протекторних властивостей ягід обліпихи щодо іонів Pb (II), Cd (II) та Hg (II) / Є. Є. Костенко, Л. М. Мельник, О. М. Бутенко, С. В. Матко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 3. - С. 243-252. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_3_28
Уперше досліджено протекторні властивості ягід обліпихи щодо іонів таких токсичних металів, як Pb (II), Hg (II), Cd (II). Одержано результати визначення показників протекторних властивостей щодо іонів токсичних металів (%/1 г зразка): ППВ-Pb = <$E98,93~symbol С~0,2>, ППВ-Cd = <$E80,5~symbol С~0,1>, ППВ-Hg = <$E95,43~symbol С~0,3> для подрібнених висушених ягід; ППВ-Pb = <$E38,41~symbol С~0,3>, ППВ-Cd = <$E1,78~symbol С~0,2>, ППВ-Hg = <$E55,11~symbol С~0,2> для подрібнених свіжих ягід; ППВ-Pb = <$E38,40~symbol С~0,2>, ППВ-Cd = <$E1,75~symbol С~0,1>, ППВ-Hg = <$E57,61~symbol С~0,2> для пюре, одержаного бланшуванням парою. За здатністю адсорбуватися висушеними подрібненими ягодами обліпихи токсичні метали можна розташувати у такий ряд: Pb >> Hg >> Cd. Подібна залежність збігається з даними літератури щодо стійкості комплексних сполук досліджуваних металів з O-, N-, S-вмісними органічними комплексоутворюючими органічними реагентами. Це свідчить про достовірність одержаних результатів. За здатністю адсорбуватися свіжими подрібненими ягодами обліпихи та пюре, одержаного бланшуванням парою, метали можна розташувати у такий ряд: Hg >> Pb >> Cd. Видно, що свіжі ягоди обліпихи виявиш найкращі протекторні властивості щодо меркурію. Тобто внесення досліджуваного зразка до складу нових соусів має надати їм певних протекторних властивостей перш за все щодо меркурію та плюмбуму і менших - щодо кадмію. Аналогічна залежність спостерігається і для пюре, одержаного бланшуванням парою. Значно більшу зв'язувальну здатність подрібнених висушених зразків обліпихи у порівнянні з пюре та свіжими ягодами можна пояснити різною консистенцією зразків. Оскільки, до складу обліпихи входять речовини, що здатні зв'язувати іони Pb (II), Cd (II), Hg (II) як за рахунок комплексоутворення з функціонально-активними угрупованнями їх основних компонентів (білки, пектинові речовини, вітаміни тощо), так і за рахунок фізичної адсорбції цих іонів поверхнею обліпихи, розглянуто можливий хімізм комплексоутворення в таких системах. Одержану інформацію було використано під час розробки нових соусів з протекторними властивостями до іонів токсичних металів.
  Повний текст PDF - 641.074 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Костенко Є.
  • Мельник Л.
  • Бутенко О.
  • Матко С.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Костенко Є. Є. Дослідження протекторних властивостей ягід обліпихи щодо іонів Pb (II), Cd (II) та Hg (II) / Є. Є. Костенко, Л. М. Мельник, О. М. Бутенко, С. В. Матко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 3. - С. 243-252. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_3_28.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Мельник Людмила Миколаївна (1956–) (технічні науки)
  • Мельник Людмила Михайлівна (технічні науки)
  • Бутенко Олена Миколаївна (технічні науки)
  • Матко Світлана Василівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського