Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Пирог Т. П. 
Стратегія одержання мікробних поверхнево-активних речовин зі стабільними заданими властивостями / Т. П. Пирог, Л. В. Никитюк, О. І. Палійчук, Д. А. Луцай // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 2. - С. 22-32. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_2_5
Мікробні поверхнево-активні речовини (ПАР) є вторинними метаболітами, які синтезуються у вигляді комплексу подібних сполук, склад і співвідношення яких змінюється залежно від умов культивування продуцента, що в свою чергу спричиняє і зміну властивостей цільового продукту. Проте на теперішній час дослідження впливу умов культивування на властивості мікробних ПАР залишаються поза увагою дослідників. Літературні дані засвідчують, що досягти біосинтезу ПАР певного складу з наперед заданими властивостями можна тільки в результаті постферментаційної хімічної модифікації або одержанням відповідних генно-модифікованих штамів-продуцентів. На основі досліджень контрольованої регуляції властивостей ПАР Rhodococcus erythropolis IMB Ac-5017, Acinetobacter calcoaceticus IMB B-7241, Nocardia vaccinii IMB B-7405 запропоновано стратегію розробки технології біосинтезу мікробних ПАР зі стабільними заданими властивостями, яка складається з таких елементів: виявлення у складі комплексу ПАР компонентів, відповідальних за певні властивості та пошук факторів, які забезпечують переважний синтез таких складових; дослідження зміни властивостей ПАР у процесі культивування продуцента і визначення фази росту, в якій відбувається синтез цільового продукту з необхідними властивостями; дослідження взаємозв'язку між властивостями ПАР та їх захисними функціями і визначення умов культивування продуцента, необхідних для прояву захисних функцій; спільне культивування продуцентів ПАР з конкурентними мікроорганізмами, у відповідь на наявність яких підвищується антимікробна й антиадгезивна активність синтезованого цільового продукту.
  Повний текст PDF - 414.289 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Пирог Т.
  • Никитюк Л.
  • Палійчук О.
  • Луцай Д.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Пирог Т. П. Стратегія одержання мікробних поверхнево-активних речовин зі стабільними заданими властивостями / Т. П. Пирог, Л. В. Никитюк, О. І. Палійчук, Д. А. Луцай // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 2. - С. 22-32. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_2_5.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського