Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Олійник С. І. 
Прогнозування стійкості лікеро-горілчаних напоїв / С. І. Олійник, А. М. Куц, О. А. Острик, В. П. Ковальчук, Р. В. Бей // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 2. - С. 177-185. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_2_20
Визначено технологічні фактори, спрямовані на підвищення стабільності готової продукції, що таким чином надає змогу підвищити її якість. Досліджено зразки настоянок: зразок № 1 - з використанням харчових екстрактів плодів брусниці і сухих ягід бузини, аронії, чорної смородини, плодів апельсину; зразок № 2 - з використанням харчових екстрактів плодів журавлини і сухих ягід бузини, аронії, чорної смородини. У дослідженнях застосовували прийняті в лікеро-горілчаному виробництві стандартизовані та спеціальні методи аналізу: органолептичні, фізико-хімічні, спектрофотометричні, капілярнофоретичні, фотоколориметричні, мікроскопіювання осаду, прогнозування стійкості за допомогою методу тестування за критичних умов, систематизації. Визначено ефективність прогнозування для купажів настоянок, приготовлених з використанням харчових екстрактів плодів брусниці, журавлини і сухих ягід бузини, аронії, чорної смородини, плодів апельсину. Показано, що напої є нестійкими до білкових, фенольних і пектинових помутнінь, що виникають за знижених температур від -<$E1~symbol Р roman C> до -<$E12~symbol Р roman C>. Підтверджено, що настоянки, приготовані на основі харчових екстрактів плодів, є складною колоїдною системою, рівновага якої за критичних умов під час встановлення стійкості порушується і призводить до зміни прозорості, інтенсивності забарвлення та кольору, погіршення смаку й аромату, появі опалесценциї, що в подальшому призводить до утворення осаду. Після виявляння факторів, що впливають на стабільність, і запровадження заходів для її забезпечення, строк придатності настоянок можна збільшити втричі.
  Повний текст PDF - 363.906 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Олійник С.
  • Куц А.
  • Острик О.
  • Ковальчук В.
  • Бей Р.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Олійник С. І. Прогнозування стійкості лікеро-горілчаних напоїв / С. І. Олійник, А. М. Куц, О. А. Острик, В. П. Ковальчук, Р. В. Бей // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 2. - С. 177-185. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_2_20.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Олійник Світлана Іванівна (технічні науки)
  • Куц Анатолій Михайлович (технічні науки)
  • Бей Роман Васильович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського