Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Заєць Н. А. 
Концепція використання водоочисного електродіалізного обладнання при нештатних ситуаціях на харчових виробництвах / Н. А. Заєць, В. М. Штепа // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 2. - С. 160-169. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_2_18
Оцінено актуальність вирішення науково-технічного завдання удосконалення підходів щодо видалення забруднювачів зі стічних вод харчових виробництв з урахуванням нештатних ситуацій. Виділено ключові забруднювачі стоків молокозаводу, хлібокомбінату, спиртового та цукрового підприємств. На основі систематизації типів забруднювачів стічних вод підприємств сформовано перелік забруднювачів із найбільшими концентраціями та наведено типові способи їх усунення. Запропоновано класифікацію забруднювачів стічних вод і способів їх очищення, виходячи зі специфіки реальних об'єктів за допомогою аналізу рекомендацій нормативних документів проектування систем очищення стоків до гранично допустимих концентрацій. Розроблено градацію нештатних ситуацій у контексті екологічної безпеки довкілля та здатності очисних споруд протидіяти їх негативним наслідкам. Архітектуру системи видалення забруднювачів із стоків харчових виробництв доповнено блоком утилізації концентрованих стічних вод. Проаналізовано існуючі технічні рішення глибокого водоочищення та запропоновано за нештатних ситуаціях використовувати електротехнологічний комплекс електродіалізної установки. Проведено імітаційну оцінку енергетичних параметрів використання електродіалізного обладнання за різних статичних значень якості водного розчину та експлуатаційних показників. Розрахунок параметрів імітаційного дослідження процесу електродіалізного водоочищення базувався на типових рекомендаціях проектування електродіалізерів, а значення витрат стічних вод змінювалось від 20 м<^>3/год до 110 м<^>3/год із кроком 30 м<^>3/год. Одержані результати імітаційної оцінки продемонстрували прийнятність запропонованого підходу застосування електротехнологій за нештатних ситуацій на харчових виробництвах.
  Повний текст PDF - 375.312 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Заєць Н.
  • Штепа В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Заєць Н. А. Концепція використання водоочисного електродіалізного обладнання при нештатних ситуаціях на харчових виробництвах / Н. А. Заєць, В. М. Штепа // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 2. - С. 160-169. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_2_18.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Заєць Наталія Анатоліївна (1981–) (технічні науки)
  • Штепа Володимир Миколайович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського