Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Гладка М. В. 
Оцінювання бізнес-процесів підприємств з використанням методу функціонально-вартісного аналізу ABC / М. В. Гладка, Р. О. Бойко, Я. В. Гладкий // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 1. - С. 7-15. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_1_3
Описано проблематику визначення пріоритетів виконання функцій і задач бізнес-процесів підприємства. Успішна реалізація проекту вимагає наявності чіткого плану тривалості кожної з робіт проекту, визначення ресурсів на виконання та побудову алгоритму пріоритетності виконання описаних робіт. Для побудови пріоритетів необхідне врахування значимості, вартості залучених ресурсів для виконання як окремою функцією, так і загального бізнес-процесу підприємства, що вимагає врегулювання взаємодії окремих складових процесу. Чітке виконання окремої функції спонукає визначити коефіцієнт значимості й ефект від реалізації для загального ефекту роботи. Розподіл пріоритетів за АВС-аналізом надасть змогу виконати призначення відповідальних відповідно до важливості кожної функції у розв'язанні поставлених задач. На прикладі планування управління проектними роботами було виконано розподіл робіт за групами з урахуванням значимості кожної роботи в цілому на проекті. Визначено питому вагу кожного з ресурсів, що є основним критерієм для розподілу ресурсів на роботи бізнес-процесу відповідно до груп. Побудовано таблицю з переліком проектних робіт, для яких враховано пріоритет функцій, розраховано частки кожної позиції в загальному бізнес-процесі залежно від використання ресурсу на конкретну роботу у співвідношенні до загальної кількості витрат. Загальний розподіл, виконаний за допомогою емпіричного методу, відобразив результат входження переліку завдань в кожну з груп АВС. Ретельне планування робіт з визначенням пріоритетності для розподілу ресурсів знижує ризики проектного управління без надлишкових витрат на залучення ресурсів. Описана технологія враховує різні рейтинги (значимість) пріоритетності виконання робіт і, завдяки цьому, є досить ефективною під час планування.
  Повний текст PDF - 369.097 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Гладка М.
  • Бойко Р.
  • Гладкий Я.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Гладка М. В. Оцінювання бізнес-процесів підприємств з використанням методу функціонально-вартісного аналізу ABC / М. В. Гладка, Р. О. Бойко, Я. В. Гладкий // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 1. - С. 7-15. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_1_3.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Гладка Мирослава Вікторівна (технічні науки)
  • Бойко Регіна Олегівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського